Ovo voće je veoma dobro za srce, a mnogi nisu ni znali: Preporučuje se za konzumaciju

0
Radiosarajevo.ba
Ovo voće je veoma dobro za srce, a mnogi nisu ni znali: Preporučuje se za konzumaciju
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Prema nedavnim istraživanjima britanskih naučnika sa Univerziteta Istočne Anglije, brusnice bi mogle igrati ključnu ulogu u očuvanju memorije i sprječavanju demencije.

Ovi mali plodovi također mogu pomoći u smanjenju nivoa "lošeg" holesterola. Tokom istraživanja koje je trajalo 12 sedmica, 60 zdravih učesnika bilo je podijeljeno u dvije grupe. Jedna grupa svakodnevno je konzumirala prah od brusnica, dok je druga primala placebo.

Rezultati su bili iznenađujući: učesnici koji su konzumirali brusnice pokazali su znatno bolje pamćenje za svakodnevne događaje, poboljšanu cirkulaciju krvi u mozgu, te smanjenje nivoa "lošeg" kolesterola, poznatog kao LDL kolesterol.

Nesreća u Sarajevu: Vozač srušio semafor, hitno prevezen u bolnicu

Nesreća u Sarajevu: Vozač srušio semafor, hitno prevezen u bolnicu

Dr. David Vauzour, voditelj ovog istraživanja, naglašava da je ovo jedna od prvih studija koja se fokusira na dugoročni učinak brusnica na kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga. Ističe da su dobiveni rezultati iznimno ohrabrujući i mogu poslužiti kao temelj za buduća istraživanja o učincima brusnica i drugih sličnih bobica na mentalno zdravlje.

Brusnice su nadaleko poznate po svojoj sposobnosti neutraliziranja slobodnih radikala u tijelu zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa, uključujući vitamin C i E te flavonoide. Osim toga, bogate su vlaknima koja mogu doprinijeti zdravlju mokraćnog sustava, što ih čini korisnim dodatkom prehrani ne samo za mozak već i za opće zdravlje.

Ovo istraživanje otvara nove horizonte u razumijevanju utjecaja prehrane na mentalno zdravlje. Redovita konzumacija brusnica mogla bi postati jednostavan, ali učinkovit način podržavanja kognitivnih funkcija i općeg zdravlja, što će zasigurno biti predmet daljih naučnih istraživanja, piše Klik.

Brusnica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije