Bez nezdrave masnoće: Najjednostavniji recept za prženice u kojima možete uživati svaki dan
Prženice, tradicionalno omiljeno jelo u mnogim domaćinstvima, mogu se pripremiti na različite načine, pružajući ukusan obrok s dodatkom zdravijih sastojaka. Osim klasične verzije sa bijelim hljebom i jajima, postoje varijacije koje su podjednako ukusne, ali malo zdravije.
Umjesto da se prže u tavi sa obiljem ulja, prženice se mogu pripremiti od različitih vrsta hljeba, poput integralnog ili ražanog, i peći u rerni, eliminirajući potrebu za potapanjem u ulju.
Predstavljamo recept koji pruža odličnu alternativu klasičnim prženicama, kombinujući zdrave sastojke bez gubitka ukusa.
Kupci u BiH izgubili milione: Prevareni, ostali bez stana i novca
Sastojci:
- 3 jajeta
- 10 tanko nasječenih kriški hljeba
- 9 kašika mlijeka
- 5 kašika ulja + za premazivanje
- prstohvat soli
Priprema:
Kao i kod pripreme običnih prženica, umutite jaja, dodajte im malo mlijeka i posolite. Sve dobro izmješajte, a potom kriške hljeba umačite u tu smjesu. Redajte ih na pleh koji ste obložili pek papirom.
Stavite u rernu koju ste zagrijali na 200 stepeni. Ukoliko želite da budu bez trunke ulja nemojte stavljati ništa, ali ako sebi možete da dozvolite da unesete u tijelo i malo masnoće prženice možete poprskati sa po 2,3 kapi ulja. Tako će biti malo masnije, ali i ukusnije.
Pecite ih sa jedne strane 5,6 minuta i sa druge još toliko i uživajte u savršenom doručku ili večeri. Poslužite uz kajmak, jogurt ili domaće suho meso, a i ajvar se savršeno uklapa uz njih, piše Glossy.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.