Bez nezdrave masnoće: Najjednostavniji recept za prženice u kojima možete uživati svaki dan

2
Radiosarajevo.ba
Bez nezdrave masnoće: Najjednostavniji recept za prženice u kojima možete uživati svaki dan

Prženice, tradicionalno omiljeno jelo u mnogim domaćinstvima, mogu se pripremiti na različite načine, pružajući ukusan obrok s dodatkom zdravijih sastojaka. Osim klasične verzije sa bijelim hljebom i jajima, postoje varijacije koje su podjednako ukusne, ali malo zdravije.

Umjesto da se prže u tavi sa obiljem ulja, prženice se mogu pripremiti od različitih vrsta hljeba, poput integralnog ili ražanog, i peći u rerni, eliminirajući potrebu za potapanjem u ulju.

Predstavljamo recept koji pruža odličnu alternativu klasičnim prženicama, kombinujući zdrave sastojke bez gubitka ukusa.

Kosovska policija negira da je prešla granicu sa Srbijom

Sastojci: 

  • 3 jajeta
  • 10 tanko nasječenih kriški hljeba
  • 9 kašika mlijeka
  • 5 kašika ulja + za premazivanje
  • prstohvat soli

Priprema:

Kao i kod pripreme običnih prženica, umutite jaja, dodajte im malo mlijeka i posolite. Sve dobro izmješajte, a potom kriške hljeba umačite u tu smjesu. Redajte ih na pleh koji ste obložili pek papirom. 

Stavite u rernu koju ste zagrijali na 200 stepeni. Ukoliko želite da budu bez trunke ulja nemojte stavljati ništa, ali ako sebi možete da dozvolite da unesete u tijelo i malo masnoće prženice možete poprskati sa po 2,3 kapi ulja. Tako će biti malo masnije, ali i ukusnije.

Pecite ih sa jedne strane 5,6 minuta i sa druge još toliko i uživajte u savršenom doručku ili večeri. Poslužite uz kajmak, jogurt ili domaće suho meso, a i ajvar se savršeno uklapa uz njih, piše Glossy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak