Balkanski specijalitet: Recept za savršenu kljukušu
Zamislite mirisnu kuhinju ispunjenu aromom svježe pečene kljukuše, omiljenog balkanskog jela koje vas vraća u domaćinsku atmosferu i tradiciju. Ova ukusna poslastica ne samo da će vas zadovoljiti, već će vam pružiti i osjećaj topline i nostalgije. U nastavku, otkrit ćete kako stvoriti tu magiju u vlastitoj kuhinji, koristeći jednostavne korake i fantastičan recept za kljukušu.
Sastojci:
dva jajeta
1 prašak za pecivo
500 gr brašna
slatko mlijeko
so
2-3 supene kašike ulja
400 g pavlake
1 bijeli luk
BiH dospjela na naslovnice svjetskih medija: 'Stručnjaci upozorili na negativne efekte na zdravlje'
Kako skuhati savršenu palentu? Pred sami kraj kuhanja ubacite ovu namirnicu za još bolji okus!
Priprema:
Navedene sastojke izmiješati, a količinu mlijeka prilagoditi smijesi koja treba da bude nešto gušća od smijese za palačinke. Znači, mlijeka nekako “odoka” staviti kako bi ste dobili odgovarajuću gustoću. Ovu količinu izliti u pomašćen pleh od rerne. Oni četvrtasti tanki su idealni, a ako imate tu privilegiju da ovo pečete u šporetu na drva, bakrena tepsija je pravi izbor. Odrediti neku jaču temperaturu 200 C- 220 C. Ovo uvijek zavisi od šporeta i rerne.
Čim porumeni izvaditi i vrelo izlomiti na zalogajiće.
U međuvremenu očistiti i isjeckati nekoliko glavica bijelog luka i sastaviti sa pavlakom i malo posoliti.
U posebnu posudu staviti 100-150 gr maslaca.
Komadiće tijesta preliti ovim “sosom”, sve “zacvrkati” topljenim maslacom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.