Otkriveni fosili životinja koje su živjele prije 325.000.000 godina: Ovo niko do sada nije vidio

1
Radiosarajevo.ba
Otkriveni fosili životinja koje su živjele prije 325.000.000 godina: Ovo niko do sada nije vidio

U Nacionalnom parku Mammoth Cave u Kentuckyju i sjevernoj Alabami otkrivene su dvije nove vrste morskih pasa koje su živjele prije 325 miliona godina. Dvije nove vrste identificirane su kao Troglocladodus trimblei i Glikmanius careforum. Obojica su ctenacanths, drevni rođaci modernih morskih pasa.

Budući da fosilni primjerci u Mamutovoj špilji nisu izloženi vanjskim utjecajima, bolje su očuvani i zadržali su više detalja od fosila pronađenih na površini.

Smatra se da je T. trimblei bio dugačak između tri i tri i pol metra, a jednako toliko narastao bi i G. careforum. Imao je snažan ugriz, koji mu je omogućio da jede druge morske pse, kao i koštunjače i ortokonuse (drevne rođake lignji). Hodnett je rekao da su ovi grabežljivci kružili naokolo, vjerojatno se ponašajući slično onome što vidimo kod sivih morskih pasa.

U toku policijska potraga u Sarajevu: Biciklista udario 84-godišnjaka u centru grada i pobjegao

Stručnjaci su ispitivali dugačke prolaze Mamutove špilje u sklopu Inventara paleontoloških izvora, istraživanja fosilnih zapisa u raznim nacionalnim parkovima SAD.

"Ispostavilo se da su u tim prolazima desetci fosiliziranih morskih pasa" rekao je za Live Science paleontolog John-Paul Hodnett.

T. trimblei je identificiran kao novi rod i vrsta, u čemu su pomogli zubi pronađenih životinja. Oni su otkrili da se radi o nekom novom. Ostaci druge životinje nisu prvi takvi nađeni, jer su neki otkriveni u Alabami. No, tek dio, tako da je potrebno dovršiti vađenje fosila s ovog lokaliteta kako bi se detaljno ispitali ostaci i otkrilo puno više od onoga što se sad zna.

Saturnova "Zvijezda smrti" krije neočekivanu tajnu ispod svoje površine

To još uvijek nije obavljeno jer se dio čeljusti i škrga nalaze u prolazu koji je jako uzak, a procijenjeno je da su oni jako krhki, tako da će tek trebati pronaći način da se sigurno izvuku.

Odakle toliko bogatstvo nalaza u ovoj pećini? Smatra se da je ona bila drevni morski put koji je u to vrijeme povezivao Sjevernu Ameriku, Europu i sjevernu Afriku. Ovaj morski put je nestao kada se Afrika sudarila sa Sjevernom Amerikom i Europom tokom formiranja Pangee, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak