Arheolozi pronašli veliki hram star 2.700 godina: Fascinirani su onim što su zatekli unutra

1
Radiosarajevo.ba
Arheolozi pronašli veliki hram star 2.700 godina: Fascinirani su onim što su zatekli unutra
Foto: Facebook / Hram u Grčkoj

Grčki arheolozi su otkrili 2.700 godina star hram s uzvišenim oltarom prepunim ponuda na otoku Eviu, potvrđuje Ministarstvo kulture Grčke.

Izgrađen od opeke, hram je dug 30 metara i smješten pored Hrama Amarysia Artemide, svetišta posvećenog grčkoj božici Artemidi, koje su istraživači pronašli 2017. godine. Tokom iskopavanja 2023. godine, arheolozi su otkrili drugi hram.

"Jedna od posebnosti ovog hrama je značajan broj struktura pronađenih u njemu", napisali su istraživači 9. januaru u saopćenju na Facebooku koje detaljno opisuje njihovo otkriće.

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

U hramu se nalaze različite strukture, uključujući ognjišta smještena u sredini hrama, uključujući i pepeljaru natrpanu ponudama poput keramike, vaza, korintskog alabastera, zlatnog i srebrenog nakita ukrašenog koraljima i jantarom, te amajlija. Oltar sadrži i nekoliko komada izgorjele kosti.

Neki dijelovi keramike prethode novootkrivenom hramu i pečeni su tokom kasnog osmog stoljeća p.n.e., što potiče istraživače da pretpostave da je oltar možda nekada bio van hrama i kasnije prebačen unutra.

Hram u Grčkoj

Tokom šestog stoljeća p.n.e., ciglane pregrade su postavljene u sredini svetišta zbog dodatne potpore, što dovodi istraživače do zaključka da je hram "djelomično uništen" požarom, prema saopštenju.

Ispod hrama, arheolozi su pronašli nekoliko suhih kamenih zidova s drugog izdanja koje je nekada stajalo na tom mjestu, zajedno s nekoliko bronzanih figurica oblika bikova i ovna. Otkrili su i ostatke zgrada iz osmog i devetog stoljeća p.n.e. uz prvi hram, kao i sistem fortifikacija koji potiče iz ranog bakrenog doba, otprilike između 4.000. i 3.500. p.n.e., javlja Klik.

⚒ Oι ανασκαφές στο ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο της Εύβοιας. Ένας εκατόμπεδος ναός για την θεά ➡ Το 2017,...

Posted by Υπουργείο Πολιτισμού on Tuesday, January 9, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije