Saturnova "Zvijezda smrti" krije neočekivanu tajnu ispod svoje površine

0
Radiosarajevo.ba
Saturnova "Zvijezda smrti" krije neočekivanu tajnu ispod svoje površine
Foto: NASA / Saturnov mjesec Mimas

Saturnov mjesec Mimas poznat je po svojoj neobičnoj sličnosti sa strašnom Zvijezdom smrti iz filmske sage Ratovi zvijezda.

A, prema istraživačima, Mimas zaista krije neočekivanu tajnu ispod površine - dakako, ne 'oružje sudnjeg dana koje briše planete' - već podzemni ocean, skriven ispod njegove ledene vanjske ljuske s ožiljcima od kratera.

Astronomi su u srijedu rekli da podaci koje je dobila NASA-ina svemirska letjelica Cassini o rotacijskom kretanju i orbiti Mimasa potvrđuju prisutnost oceana tekuće vode ispod sloja leda debelog 20-30 kilometara. Čini se da je ovaj ocean, saopćio su, nastao 'nedavno u kozmičkom smislu' - u periodu između 5 i 15 miliona godina.

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Ova otkrića čine Mimas uvjerljivim mjestom za istraživanje uslova koji bi mogli dovesti do nastanka života, s obzirom na to da su prvi živi organizmi na Zemlji nastali u prvobitnim morima našeg planeta prije više milijardi godina.

"Na prvi pogled, to je najnevjerovatnije mjesto u Sunčevom sistemu za traženje tekuće vode", rekao je Valery Lainey, astronom Observatoire de Paris, glavni autor studije objavljene u časopisu Nature. "Izgleda staro i neaktivno - ogromna količina kratera. Trenutačno ništa ne odaje postojanje oceana."

Mimas je tako postao najmanji od pet mjeseca u našem solarnom sistemu s uvjerljivim dokazima o podzemnim oceanima, uz Saturnove Enceladus i Titan te Jupiterovu Europu i Ganimed, rekao je Lainey. Također postoje sumnje o podzemnim oceanima na nekoliko drugih mjeseca, uključujući Jupiterov Callisto, piše Reuters.

Cassini je 2017. godine završio 13 godina proučavanja Saturna i njegovih mjeseca smrtonosnim uranjanjem u atmosferu ogromnog planeta s prstenovima. Cassinijeva promatranja ledene površine Mimasa nisu uočila nikakve deformacije koje bi upućivale na ocean ispod. Ali, naučnici tvrde da se određeni aspekti njegove orbite mogu objasniti samo prisutnošću unutarnjeg oceana, a ne čvrste unutrašnjosti.

Mimas je sedmi po veličini Saturnov mjesec, koji sveukupno ima više od 100 mjeseca, od Titana - većeg od planeta Merkura - do nekih veličine samo gradske četvrti. Mimas, ne baš okrugao, ima prosječni promjer od oko 400 k ilometara. On je "plimno zaključan" sa Saturnom, što znači da neprestano pokazuje istu stranu prema Saturnu, kao što to pokazuje naš mjesec prema Zemlji. Najslikovitije obilježje Mimasa je krater Herschel, koji se proteže trećinom puta preko njegova lica i čini ga sličnim Zvijezdi smrti.

Zemljin mjesec je otprilike 2000 puta masivniji od Mimasa.

Prisutnost unutarnjeg oceana implicira snažan izvor topline unutar Mimasa koji je led pretvorio u ocean. Naučnici vjeruju da osnovni sastojci za život - toplina, voda i organski spojevi - postoje u Saturnovom sistemu na Enceladusu, čija površina ima ogromne oblake koji izbijaju.

"Čak i ako Mimas također ima ove sastojke, činjenica da je njegov ocean tako "mlad mogla bi biti izazov za razvoj života", rekao je Tobie. "Međutim, niko ne zna koliko je dugo životu potrebno da se pojavi iz odgovarajućeg okruženja. Mimas može ponuditi jedinstvenu priliku za istraživanje prve faze razvoja života."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije