Objava arheologa 'ledi krv u žilama': Pokazao zastrašujuće pismo - otkrio o čemu se radi

1
Radiosarajevo.ba
Objava arheologa 'ledi krv u žilama': Pokazao zastrašujuće pismo - otkrio o čemu se radi
Foto: Pexels / Ilustracija/Drevni grad

Nedavno je arheolog Gabriel Zuchtriegel objavio na društvenoj mreži X pismo koje je primio zajedno s nekoliko komada pjenastog kamena. Anonimno pismo bilo je izvinjenje osobe koja je uzela kamenje s ruševina rimskog grada Pompeja, ali se kasnije predomislila i odlučila ih vratiti.

"Čuo sam za 'pompejsku kletvu'. Nisam znao da ne bih trebao uzeti nijedan kamen", započinje pismo osoba koja se izvinjava i opisuje svoju priču loše sreće nakon što je nešto uzela iz Pompeja. "U roku godine dobila sam rak dojke. Mlada sam i zdrava žena, a doktori su rekli da je to samo 'loša sreća'. Molim vas da prihvatite moje izvinjenje i ove komade. Žao mi je", piše u pismu.

Arheolog je svojom objavom na društvenim mrežama potvrdio da je kamenje vraćeno u Pompej. Također je poželio osobi koja je napisala poruku "sreću u budućnosti".

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Ovo nije izolovan slučaj žrtve navodne 'pompejske kletve', jer su i druge osobe vraćale artefakte koje su uzeli s ruševina grada tvrdeći da ih prati nesreća od tada.

The Guardian izvještava o kanadskoj ženi imenom Nicole koja je poslala nazad mozaične pločice koje je uzela tokom posjete Pompejima 2005. godine. U svojoj poruci molila je nekoga da vrati pločice jer "donose lošu sreću", objašnjavajući da su joj od tada dijagnosticirali rak dojke dva puta i da je imala "finansijski problema". Još jedan kanadski par koji je nešto uzeo također je vratio stvari u Pompeje uz pismo u kojem mole za oprost.

Arheolozi pronašli veliki hram star 2.700 godina: Fascinirani su onim što su zatekli unutra

Arheolozi pronašli veliki hram star 2.700 godina: Fascinirani su onim što su zatekli unutra

"Uzeli smo ih, ne razmišljajući o patnji i mukama tih nesretnih duša tokom erupcije Vezuva i njihove strašne smrti", napisali su u svom pismu.

"Žao nam je, molimo vas oprostite nam što smo uradili tu strašnu odluku. Neka njihove duše počivaju u miru."

Kroz godine mnogi su ljudi vraćali ukradene relikvije s porukama priznanja krivice, ali ne vraćaju svi ono što su uzeli, jer neki komadi Pompeja završavaju na eBayu. Bez obzira postoji li kletva ili ne, korisno je za historiju mjesta ne potiskivati takve priče, inače bi mnoga historijska mjesta već odavno bila opljačkana do kraja. Pompeje godišnje posjeti preko 2,5 miliona posjetitelja, a ako bi i mali dio njih želio ponijeti suvenir, ubrzo ne bi ostalo skoro ništa, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije