Otkriveno neobično groblje: Pokopani u bizarnim položajima, naučnici u čudu - 'ko su bili ovi ljudi"

1
Radiosarajevo.ba
Otkriveno neobično groblje: Pokopani u bizarnim položajima, naučnici u čudu - 'ko su bili ovi ljudi"
Foto: AA / Groblje/Ilustracija

Iskopavanje rijetkog ranosrednjovjekovnog groblja u Walesu, koje datira iz 6. ili 7. stoljeća, pruža zagonetne uvide u drevnu zajednicu.

Dosad su arheolozi otkopali 18 grobova od procijenjenih 70, a neki od dobro očuvanih kostura leže u neobičnim položajima. Osim toga, otkriveni su neočekivani artefakti, uključujući i izrezbareni klin koji je vjerojatno korišten kao marker u igri.

Zanimljivosti poput zubi istrošenih na neobičan način potiču pitanja o životu i običajima ove drevne zajednice. Osim toga, otkriveni importirani predmeti sugeriraju na visoki društveni status pojedinaca pokopanih na ovom mjestu.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Summer Courts, osteoarheologinja sa Univerziteta u Readingu, kaže da su kosturi u dobrom stanju unatoč starosti od oko 1500 godina.

"Imamo, recimo, neke zube istrošene na neobičan način, koji bi mogao ukazivati na korištenje zuba u svrhu alata, kaže. Možda za rad s tekstilom, kožom ili za izradu košara. Provlačili su neki materijal kroz prednje zube."

Naučnici na dnu okeana otkrili dio zastrašujućeg morskog bića: Ostali su iznenađeni

Naučnici na dnu okeana otkrili dio zastrašujućeg morskog bića: Ostali su iznenađeni

Vođa tima dr. Andy Seaman, stručnjak za arheologiju ranog srednjeg vijeka sa Univerziteta u Cardiffu, kaže da za razliku od sadašnjih groblja ovo nije samo mjesto za kopanje preminulih.

"Danas razmišljamo o grobljima kao o mjestima na koja rijetko idemo, ali ona su vjerojatno bila ključan dio života u prošlosti", objasnio je.

Na nalazištu je pronađen i komad stakla.

"To je posuda u obliku korneta sladoleda, polomljenog ruba, od vrlo finog materijala, vrlo finog stakla... stvarno lijepo otkriće", kaže Seaman.

Smješta ga oko Bordeauxa u Francuskoj, a to nije jedini uvezeni predmet. Tim je pronašao i komade keramike vjerojatno iz sjeverne Afrike, piše Dnevnik.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se groblje preciznije datiralo, a o kosturima će više reći DNK analiza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije