Nutricionistička preporuka: Dodajte bebi mrkve u svoju svakodnevnu rutinu

0
Radiosarajevo.ba
Nutricionistička preporuka: Dodajte bebi mrkve u svoju svakodnevnu rutinu

Povrće je izvrsno ne samo zbog svoje raznovrsnosti - može se jesti sirovo ili kuhano, cijelo ili narezano - već i zbog zdravstvenih benefita koje pruža. Međutim, mnogi koji žele uključiti više povrća u svoju prehranu možda zanemaruju jednu vrstu.

Prema novoj, neobjavljenoj studiji predstavljenoj 30. juna u Chicagu na skupu Nutrition 2024, godišnjem sastanku Američkog udruženja za ishranu, konzumiranje tri obroka bebi mrkve sedmično može značajno povećati unos važnih hranjivih tvari koje se nalaze u ovom narančastom korjenastom povrću.

Ankete provedene odvojeno 2015. i 2019. godine pokazale su da samo oko 1 od 10 odraslih Amerikanaca konzumira preporučenih 2 do 3 šolje povrća dnevno, prema izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a o unosu voća i povrća iz 2022. godine. Ova statistika inspirirala je vodeću autoricu studije Mary Harper Simmons i njezine kolege da istraže jednostavno rješenje koje bi moglo povećati tjedni unos povrća osobe.

Donosimo prve rezultate iz četiri općine u Sarajevu: Zanimljiva borba između Karić i Bandića

"Baby mrkve su praktične za uzimanje, odlično idu uz stvari poput ranch umaka, humusa - čak sam vidjela ljude kako ih umakuju u kikiriki maslac - neki ih vole jesti i same", rekla je Simmons, studentica diplomskog studija nutricionizma na Sveučilištu Samford u Alabami. "Želim stvarno pokazati ljudima da poboljšanje zdravlja može biti jednostavno s malim promjenama... Ne mora biti nagla promjena preko noći."

U studiji je jedna porcija bebi mrkvi - narezana na manje komade i često prodavana u trgovinama - bila oko osam do dvanaest mrkvi, što odgovara 100 grama ili pola šalice, dodala je Simmons.

Neobjavljena studija je pratila 60 mladih odraslih osoba koje su bile dodijeljene da jedu te porcije mrkvi tri puta tjedno, ne jedu mrkve već uzimaju multivitaminski dodatak, konzumiraju kombinaciju mrkvi i multivitamina, ili ne konzumiraju ni mrkve ni dodatak kao kontrolna grupa.

Torta od mrkve koja nikada ne izlazi iz mode: Recept koji morate probati

Nakon četiri sedmice, istraživači su otkrili da su sudionici koji su konzumirali mrkve imali povećanje karotenoida u koži za 10,8%, prirodnih antioksidansa koji imaju zdravstvene benefite poput sprečavanja upala i poticanja zdravlja srca, prema Klinici Cleveland.

Dodatno, istraživači su otkrili da sudionici koji su samo uzimali multivitaminski dodatak (s istim karotenoidom koji se nalazi u mrkvama) nisu vidjeli promjene u razinama karotenoida. Međutim, oni koji su konzumirali i mrkve i dodatak vidjeli su najviše koristi i povećali razinu karotenoida u koži za 21,6%.

"Ljudi mogu pomisliti, 'Hej, uzimam multivitaminski dodatak, to bi trebalo biti dovoljno', ali samo to nije povećalo akumulaciju karotenoida. Kombinacija se činila da ih najviše povećava", rekao je dr. Suresh Mathews, glavni istraživač nove studije i profesor na katedri za nutricionizam i dietetiku na Sveučilištu Samford.

Ovo jeftino povrće češće biste trebali imati na svom tanjiru: Za zdravlje kože i imunološki sistem

"Filozofija 'hrana prvo' uvijek funkcionira. Ali za populacije koje možda ne mogu samo jesti hranu ili su ograničene, kombinacija hrane i dodataka čini se da ima još veći učinak u ovom slučaju", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak