Gdje vi čuvate namirnice u frižideru? Na policu i vrata stavljajte ovo...
Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, svako od nas ima drugačije navike.
Neko, primjerice, kečap i limun drži u frižideru, dok će ih drugi skladištiti u smočnici. Sitnice zbilja mogu napraviti veliku razliku pa stoga, s vremena ne vrijeme, vrijedi potražiti kakav dobar savjet od onih koji znaju više.
Tako su iz The Telegrapha napravili malo istraživanje i saznali gdje je najbolje držati salatu, a gdje mlijeko i ostale namirnice za koje smo i sami bili uvjereni da ih skladištimo pravilno.
Nenad Marković objavio fotografiju i poručio: 'Ovo je Bosna'
Pa, odmah ćemo vam otkriti, rezultati su nas prilično iznenadili.
Za početak, u svom tekstu navode kako je najvažnije najprije upoznati svoj frižider te otkriti koje je mjesto najhladnije, a koje najtoplije. Dodaju i kako su najtoplija najčešće vrata i najviša polica, dok je najhladnije mjesto obično ladica za povrće, pa tako ona i nije najbolja opcija za čuvanje salate i drugog lisnatog povrća.
Umjesto u ladicu, spremite ga u gornji dio frižidera kako bi svježe ostalo što duže.
Da li je kečapu mjesto u frižideru ili ne? Popularni proizvođač riješio misteriju
Povrće poput mrkve, ali i agrume kao što su limun i limeta, držati možete na bilo kojem mjestu u frižideru, ali će dobra ideja biti potopiti ih u vodu te ih čuvati na taj način. Vodu promijenite svakih nekoliko dana i ostat će svježi duže vremena.
Ipak, dobro je dodati, limeta bi stajanjem u vodi mogla izgubiti na boji pa, ako je koristite za koktele i želite da ostane zelena, imajte to na umu.
Iako su vrata najčešće najtopliji dio frižidera, mlijeko ovdje može preživjeti neko vrijeme, no u slučaju da vrata otvarate često, bolja opcija mogla bi biti spremiti ga na neko drugo mjesto, u pozadinu jedne od polica. S druge strane, sireve vrlo lako možete ostaviti na toplijem mjestu u frižideru. Nakon što ste ih otvorili, samo ih dobro omotajte prozirnom folijom i ostat će svježi duže nego u originalnom pakiranju koje nije pravilo zatvoreno.
Ljetna namirnica: Evo kako možete sačuvati domaći ili kupovni paradajaz
Kada je u pitanju voće, zdjela u sredini blagovaonskog stola dobra je ideja ako ćete ga potrošiti u nekoliko dana, no želite li da ono ostane svježe duže, najbolja je opcija odvojiti ga u različite posude. Primjerice, citruse stavite u jednu, jabuke i kruške u drugu, a banane u treću posudu ili, još bolje, voće držite u hladnjaku te ga vadite po potrebi. Dobra ideja bit će ladica za povrće, a osim voća, u njoj možete držati i meso i ribu. Dobro ih umotajte u foliju ili spremite u plastične posude i možete biti sigurni da se nalaze na dobrom mjestu.
Recept dana: Neodoljiva kremasta čorbica od špinata
Iz The Telegrapha savjetuju i da u frižideru držite krumpir, ali i luk, ako ne želite plakati pri rezanju, no budući da smo se i sami uvjerili da je za ove namirnice sasvim dobra opcija smočnica, ipak smo se odlučili toga i držati. Paradajz je također bolje držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržao više okusa.
Na kraju, svježe začinsko bilje duže će ostati svježe ako ga umotate u papirnati ručnik i spremite u plastičnu vrećicu, dok će dobra ideja biti u frižideru držati i ulja koja ne koristite često, a lako su kvarljiva, primjerice ulje lješnika, badema ili drugih orašastih plodova, ulje konoplje i slično, piše Jutarnji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.