Glavni krivci: Ovih pet namirnica utiču na loš zadah

0
Radiosarajevo.ba
Glavni krivci: Ovih pet namirnica utiču na loš zadah
Foto: Pexels / Ilustracija

Loš zadah može biti posljedica neadekvatne oralne higijene, karijesa, određenih endokrinoloških bolesti, ali i konzumacije određene hrane i pića.

Ako vodite računa o higijeni usta i zubi, nemate karijes ili bolesti poput dijabetesa, ali povremeno imate loš zadah, to bi mogla biti posljedica ispijanja previše kofeinskih napitaka, konzumiranja ribe, mliječnih proizvoda proizvoda ili pojedinih vrsta povrća.

Na popisu hrane i pića koji utiču na loš zadah nalazi se pet glavnih krivaca za loš zadah.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Kafa

Pića s kofeinom mogu uzrokovati loš zadah jer sadrže sumporne i kisele spojeve.

Također, kafa može smanjiti proizvodnju sline koja je potrebna za čišćenje usne šupljine. Konačno, kava može isušiti usta, povećavajući šanse za loš zadah.

Ako se ne možete odreći kafe i drugih pića koja sadrže kofein, stomatolozi savjetuju da istovremeno pijete velike količine obične vode.

Kako nastaju masne naslage: Imate nedoumice oko stomačića, ima ih pet tipova

Kako nastaju masne naslage: Imate nedoumice oko stomačića, ima ih pet tipova

Luk

I luk i bijeli luk su izuzetno zdravi, ali nemaju baš ugodan miris. Sve vrste luka, baš kao i napitci s kofeinom, sadrže spojeve sumpora koji mogu uzrokovati loš zadah. Ovaj problem se ne može izbjeći ni ako samo progutate komadiće luka.

Stomatolozi preporučuju temeljito pranje zuba i žvakanje grančice svježeg peršuna odmah nakon obroka s lukom. Naime, ova biljka je prepuna eteričnih ulja ugodnog mirisa koja će otkloniti neugodne mirise koje ostavlja luk.

Mliječni proizvodi

Sir, mlijeko, pa čak i sladoled mogu biti krivci za loš zadah. Stručnjaci objašnjavaju da je to posljedica reakcije prirodnih bakterija koje "žive" na našem jeziku, a hrane se aminokiselinama iz mlijeka i mliječnih proizvoda.

Ljetna poslastica: Ledene kocke pružaju pravo osvježenje i najbolji spoj kokosa i čokolade

Ljetna poslastica: Ledene kocke pružaju pravo osvježenje i najbolji spoj kokosa i čokolade

Rješenje je, opet, temeljito pranje zubi nakon konzumacije mliječnih proizvoda i unos veće količine obične vode.

Alkohol

Mamurluk nije jedini problem koji se može javiti nakon "lake noći". Konzumaciju alkohola prati dehidracija, što automatski znači i smanjeno lučenje sline. Stomatolozi kažu da pijenje alkohola može isušiti usta, što potiče razvoj bakterija, a samim time i loš zadah.

Zdrava ishrana
Foto: Pexels: Zdrava ishrana

Rješenje je isto kao i kod konzumacije kofeinskih napitaka – voda. Pijte ga dok konzumirate alkohol, ali i kada završite s "čašicom". Što više obične vode, to bolje.

Začini

Iako dodaju okus jelima, začini mogu biti krivac lošeg zadaha. Na vrhu popisa začina koji su neprijatelji ugodnog daha je curry - kombinacija kurkume, kumina, korijandera i đumbira, pišu srbijanski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije