Značaj fizičke distance i higijena u vremenu pandemije

0
J. Ć.
Značaj fizičke distance i higijena u vremenu pandemije
Printscreen / Ilustracija

Socijalna distanca jedna je od glavnih epidemioloških mjera u sprječavanju zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od samog početka pandemije preporučuje fizičko distanciranje od najmanje jednog metra, te izbjegavanje provođenja vremena u skučenim mjestima u grupama.

Time osobe štite sebe, ali i druge, jer i naizgled zdrave osobe (asimptomatski slučajevi) mogu prenijeti zarazu ne znajući da su zaražene virusom.

Simulacija New York Timesa, napravljena na temelju istraživanja iz Instituta za tehnologiju iz Kyota, prikazuje putanju čestica virusa od zaražene osobe kada ona diše, govori, kašlje i kiše te pokazuje kako sitne čestice, takozvani aerosol može putovati do 8 metara, no većina većih čestica pada na tlo u radijusu manjem od 2 metra, zbog čega je socijalna distanca uz nošenje maski najbolja metoda zaštite.

Simulacija - putanja čestica virusa - undefined

The New York Times: Simulacija - putanja čestica virusa

„Moram Vam reći da epidemiološke mjere koje podrazumijevaju fizičku distancu i nošenje maski su jedini pravi način na koji vi fizički možete da zaustaviti širenje virusa. To su dokazne i naučno utemeljene mjere tako da definitivno treba nastaviti sa nošenjem maski i ovom kulturom koju smo mi razvili u posljednjih godinu dana jer se pokazalo i svi smo svjesni da nas je nošenje maski vrlo često sačuvalo“, potvrdila nam je to i doc. dr. Lejla Kapur Pojskić naučna savjetnica i šefica Laboratorije za humanu genetiku (LHG).

Kapur-Pojskić je mišljenja da trebamo biti fleksibilni i primjenjivati mjere koliko god je to moguće i živjeti život paralelno sa COVID-19.

„Nisam sklona tome da ljude treba zastrašivati, ali trebaju postati svjesni da je kontrola u njihovim rukama, kako zaštitne maske i distanca tako i vakcina“, istaknula je Kapur-Pojskić.

doc. dr. Lejla Kapur-Pojskić - undefined

Akta.ba: doc. dr. Lejla Kapur-Pojskić

Poznato je da se prelazak koronavirusa s osobe na osobu najčešće dešava kapljičnim putem - kada kašljemo ili kišemo. Ovaj virus je zarazan, što znači da jedna zaražena osoba obično prenese virus na dvije druge osobe.

Dobre higijenske mjere, kao što su redovno pranje ruku te prekrivanje usta prilikom kašljanja i kihanja su veoma važni i u normalnim okolnostima.

Međutim, potrebno se striktnije pridržavati navedenog tokom COVID-19 pandemije, s obzirom da ove jednostavne mjere mogu značajno smanjiti rizik od infekcije i eventualnog širenja zaraze na druge ljude.

Preventativne strategije da bi se izbjegla pojava COVID-19 pored nošenja zaštitnih maski i socijalne distance jeste i pranje ruku. Ruke je potrebno prati redovno sa sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

„Što se tiče pranja ruku i korištenja agresivnih hemijskih sredstava po mom mišljenju to zaista nije potrebno jer je sapun sam dovoljan da uništi virus. Trebamo biti svjesni onih redovnih navika koje nosimo iz djetinjstva a to je da treba prati ruke često, voditi računa o ličnoj higijeni i sigurna sam da je već to samo po sebi dovoljno uz ostale navedene mjere“, savjetuje nas doc. dr. Lejla Kapur Pojskić naučna savjetnica i šefica LHG.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije