'Lovac na vanzemaljce' iz Pentagona: "Znam da nismo sami. Ni sigurni"

4
Radiosarajevo.ba
'Lovac na vanzemaljce' iz Pentagona: "Znam da nismo sami. Ni sigurni"

Tajanstvene svijetleće zelene kugle veličine košarkaške lopte "upale" su u dom višeg vojnog američkog dužnosnika zaduženog za pronalaženje istine o NLO-ima, tvrdi on u svojim novim memoarima.

Luis Elizondo pisao je o vremenu koje je proveo na čelu strogo povjerljivog programa za otkrivanje onoga što Pentagon naziva neobjašnjivim zračnim fenomenima (U.A.P.s) u autobiografiji kojoj je trebala cijela godina da prođe cenzuru Ministarstva odbrane SAD-a.

Knjigu, Imminent: Inside the Pentagon’s Hunt for NLOs, nabavio je The New York Times i ona detaljno opisuje neka od Elizondovih iskustava kao obavještajnog oficira u tajnom Programu za primjenu sistema naprednog zrakoplovnog oružja, koji vodi Obavještajna agencija za obranu.

Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila

Velik dio vremena koje je proveo tamo ostaje povjerljiv, ali knjiga opisuje kako je njegov posao došao kući s njim. Tvrdi da su njegov dom u području Washingtona "napali", izvijestio je The Times, zelenim, svjetlećim kuglama veličine košarkaške lopte. Mogle su proći kroz zidove i činilo se da su "pod inteligentnom kontrolom", napisao je on.

Elizondo piše u knjizi da su njegova supruga, njihove dvije kćeri i njihovi susjedi svjedočili zelenim kuglama. Elizondo, koji je sada u penziji i svjedočio je Kongresu o Pentagonovim saznanjima o NLO-ima, kaže da saznanje o njihovom postojanju seže do 1940-ih.

"Ne možemo više zabijati glavu u pijesak. Znamo da nismo sami", kaže u knjizi.

Šta će otkriti izvještaj američkih obavještajaca o NLO-ima

Elizondo u knjizi piše da je služio vojsku u Afganistanu, bio uključen u protuterorističke operacije i radio u zaljevu Guantanamo. Ali kada je dobio zadatak da se pridruži NLO programu, bio je zatečen razmjerom znanja Pentagona i tajnovitosti koja ga okružuje. Od 1950-ih, kaže on, Pentagon je stekao korpus znanja čuvan u uslovima najstrože tajnosti, isprva kako bi spriječio komunističke Sovjete da ga uče. "Ko god je kontrolirao takvu tehnologiju, mogao je kontrolirati svijet", napisao je.

Njegov program istraživao je susrete mornaričkih pilota s neobjašnjivim pojavama na nebu i prikupljao snimke naizgled nemogućih manevara neobičnih letjelica. Tri videozapisa koje su prikupili viđena su nakon što ih je Pentagon odobrio 2020. godine, tri godine nakon što ih je prvi put otkrio The Times. Ovim potezom je potvrđena njihova autentičnost, ali ne i je li vanzemaljska inteligencija umiješana.

Videosnimke koje su dospjele u javnost snimljene su s kamera na mornaričkim avionima, a vide se čudne letjelice kako prave pokrete koje konvencionalni avioni ne mogu napraviti.

Elizondo piše da ga je posao uvjerio u postojanje — i superiornost — izvanzemaljske inteligencije. O prividnim svemirskim letjelicama, napisao je, "neljudska inteligencija koja ih kontrolira predstavlja, u najboljem slučaju, vrlo ozbiljno pitanje nacionalne sigurnosti, a u najgorem slučaju, mogućnost egzistencijalne prijetnje čovječanstvu."

Ograničenja onoga što Elizondo može napisati dodaju vlastiti sloj intrige memoarima: bivši obavještajni oficir rekao je da ne može raspravljati o drugim tajnim programima lova na vanzemaljce, snažno sugerirajući da oni postoje i da nikada nisu u potpunosti otkriveni.

Ono što Elizondo tvrdi o vladinom znanju koje seže do 1940-ih ide dalje od onoga što su službene agencije priznale. CIA je od tada skinula oznaku tajnosti sa stotina dokumenata koji opisuju njihove istrage o NLO-ima, ali svi imaju nalaze koji su u većini slučajeva neuvjerljivi. Zračne snage pokrenule su projekt Blue Book koji je istraživao 12.618 očitih viđenja NLO-a između 1947. i 1969. Ali, rečeno je, "nema dokaza koji bi ukazivali da su viđenja kategorizirana kao 'neidentificirana' izvanzemaljska vozila."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak