Tjestenina kao iz bajke: Legendarni recept za jelo "mac and cheese"
Malo šta u životu pruža toliku utjehu kao tanjir tople, kremaste tjestenine punjene sirom. Posebno nakon napornog dana ili sivog vremena, zdjela mac and cheese-a može djelovati kao topla zagrljaj – barem u prenesenom značenju.
Iako naziv jela sugeriše da su potrebni samo makaroni i sir, pravi mac and cheese ipak zahtijeva malo više kulinarske vještine.
Srećom, legendarni kuhar Anthony Bourdain ostavio je recept koji je jednostavan, a opet izuzetno bogat i ukusan. Njegova verzija popularnog jela nalazi se u kuharici Appetites: A Cookbook i obuhvata savršen spoj četiri vrste sira – cheddar, mozzarella, parmesan i gruyere. Upravo ta kombinacija daje jelu pun i kremast okus.
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
Jedna od onih koji su isprobali ovaj recept je TikTok influenserica Sofia Antona. U svojoj objavi priznala je da joj je dan bio loš, pa se odlučila utješiti Bourdainovim mac and cheese-om. "To mi je omiljeni recept jer koristi predivan spoj sireva i uvijek me razveseli", poručila je.
Priprema počinje kuhanjem oko 450 grama makarona u slanoj vodi, s napomenom da se tjestenina ne smije prekuhati jer će kasnije još ići u rernu. Potom se priprema klasični bešamel sos – mješavina maslaca, brašna i mlijeka koja se kuha dok ne postigne konzistenciju pavlake. U sos se zatim dodaju senf u prahu, kajenski biber i Worcestershire sos, što jelu daje dodatnu dubinu okusa.
Kada se svi sastojci sjedine, preliju se preko makarona i zapeču dok ne dobiju zlatnu koricu. Rezultat je bogato, kremasto i savršeno utješno jelo koje, po mnogima, vrijedi svake minute provedene u kuhinji baš onako kako bi Bourdain i želio.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.