Tajna savršene riže: Kako postići idealnu teksturu u samo nekoliko koraka

0
Radiosarajevo.ba
Tajna savršene riže: Kako postići idealnu teksturu u samo nekoliko koraka

Tajna savršeno kuhane riže leži u pravilnom pranju, održavanju omjera riže i vode, kuhanju bez miješanja (osim kod rižota), te odabiru lonca s debelim dnom.

Pranjem se uklanja višak škroba, a kuhanjem poklopljeno na niskoj vatri dobivaju se odvojena, pahuljasta zrna.

Priprema i kuhanje riže zahtijeva nekoliko jednostavnih koraka kako bi riža bila rastresita i ukusna. Prvo, prije kuhanja dobro isperite rižu u posudi kako biste uklonili višak škroba. Zatim odaberite lonac s debelim dnom koji sprječava zagorijevanje i lijepljenje riže.

"Tajni prolaz": U Poljskoj otkriven tunel kroz koji je više od 180 migranata ilegalno ušlo u EU

Važno je pripaziti na omjer vode i riže. Za svaku šalicu riže dodajte odgovarajuću količinu vode, što može varirati ovisno o vrsti riže, često je to između 1 i 2 šalice vode na 1 šalicu riže, a uvijek se možete ravnati prema uputama na pakiranju. Posolite vodu prije kuhanja.

Stavite posudu s vodom na vatru i pričekajte da zakuhate. Zatim dodajte rižu i lagano promiješajte. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte rižu poklopljenu 15 do 20 minuta na laganoj vatri, bez miješanja. Tijekom kuhanja nemojte otvarati lonac niti miješati rižu kako bi se zadržala para i dobila odvojena zrna.

Na kraju, kada je kuhanje gotovo, ostavite rižu da odmori nekoliko minuta dok je poklopljena. To će omogućiti da se pari rasporedi ravnomjerno i da riža bude savršeno rastresita, piše Coolinarka

Jasan znak da je nešto pošlo po zlu: Kako da prepoznate da se pokvario kiseli kupus

Da li je rižu potrebno prati?

Riže dugog zrna, basmati, jasmin i sl. se ispiru dok se riža okruglog zrna, riža za suši i sl. ne ispiru jer je poželjno da se zrna slijepe ili da škrob da jelu poželjnu kremastu strukturu.

Ako je rižu potrebno isprati, to se radi pod hladnom, tekućom vodom čime se uklanja višak škroba s površine zrna. Škrob je glavni krivac za ljepljivu, gnjecavu rižu. Rižu isperite u cjedilu dok voda koja prolazi kroz nju ne postane potpuno bistra. Ovaj proces obično traje nekoliko minuta. Ovaj korak preskočite ako recept zahtijeva drugačije. 

Riža se ne smije ispirati kada planirate kuhati rižoto, ali i jela poput paelle ili riže na mlijeku jer ćete isprati škrob koji daje kremoznost jelu. Rižu je preporučljivo oprati kada primijetite da je iznimno bijela. U proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji.

Brzi banana čips iz friteze: Slatka grickalica gotova za samo 15 minuta

Koji je omjer riže i vode najbolji?

Kuhana riža će biti ukusnija ako je ne kuhate u puno vode, a samim time niti cijedite nakon kuhanja. Dvije minute prije nego što je kuhana možete isključiti vatru i kratko ostaviti poklopljeno. Smeđa riža treba više vode nego bijela, kao i više vremena da omekša. Vrijeme kuhanja smeđe riže možete skratiti tako da je namočite najmanje pola sata ranije.

Pravilan omjer vode i riže nije uvijek 1:2. Iako je općenito pravilo da se koristi omjer 1 šalice riže na 2 šalice vode, ovo nije univerzalno primjenjivo. Vrsta riže, željena tekstura, pa čak i nadmorska visina mogu utjecati na idealan omjer.

Ako preferirate mekšu rižu, povećajte količinu vode na 2 ¼ šalice po šalici riže. Za čvršću, al dente rižu, smanjite količinu vode na 1 ¾ šalice po šalici riže. Smeđoj riži obično treba više vode i duže vrijeme kuhanja. Koristite omjer bliži 1:2.5 ili čak 1:3, i kuhajte 40-45 minuta. Kratkozrnata riža ova vrsta riže često zahtijeva manje vode i specifične tehnike kuhanja. Slijedite upute na pakiranju.

Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti riže. Bijela riža obično se kuha 15-20 minuta, dok smeđoj riži treba znatno duže. Provjerite upute na pakiranju za specifično vrijeme.

Nakon što je riža upila svu vodu i kuhana je prema uputama, maknite lonac s vatre. Nemojte odmah dizati poklopac. Ostavite rižu da odstoji, poklopljenu, još 10 minuta. Ovo omogućuje preostaloj pari da se ravnomjerno rasporedi i dovrši proces kuhanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak