Spoj mediterana i bosanske kuhinje: Evo kako da napravite pitu od ribe
Kako temperature opadaju i jesen donosi miris pečenog povrća i toplih obroka, jedno jelo se ističe kao pravi izbor za porodični ručak, pita od ribe.
Ova kremasta i zasitna pita pravi je klasik među jelima koja pružaju osjećaj topline i domaće atmosfere. Spoj ribe, povrća i pire krompira čini je ukusnom, hranjivom i lako prilagodljivom različitim ukusima.
Za pripremu pite koriste se kombinacije svježe i dimljene ribe, poput oslića, pastrmke ili bakalara, koje se režu na komade i kratko termički obrade. Riba se zatim kombinuje s kuhanim prazilukom i kuhanim jajima, a sve se preliva bijelim sosom od maslaca, brašna i mlijeka, obogaćenim koprom i nekoliko kapi limunovog soka za dodatnu svježinu.
Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći
Kada se pita ohladi i stisne, preliva se slojem glatkog pire krompira u koji se može dodati malo senfa i naribanog sira za puniji ukus. Gotova pita se peče u rerni dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđ i hrskav, a sa strane ne počne da krčka, znak da je spremna za posluživanje.
Ova pita je idealna za porodične večere, ali i za pripremu unaprijed, jer se može čuvati u frižideru i podgrijati po potrebi. Uz dodatak sezonske salate ili kuhanog povrća, postaje kompletan i balansiran obrok.
Pita od ribe je pravo jelo za jesenje i zimske dane, bogato, kremasto i utješno. Savršeno spaja morske ukuse sa jednostavnošću domaće kuhinje i zato zauzima posebno mjesto na trpezama mnogih domova.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.