Savjeti iz kuhinje: Kako spriječiti kvarenje kiselog kupusa
Kiseli kupus je omiljeni dodatak mnogim jelima, ali ponekad se dogodi da se, uprkos svim pravilima pripreme, pokvari.
Na Facebook stranici Moja mala kuhinja nedavno su objašnjeni najčešći razlozi zbog kojih se ovo dešava i kako ih izbjeći, kako bi vaš kupus uvijek bio ukusan i siguran za jelo.
Premalo soli
So stvara sredinu u kojoj mogu da prežive samo dobre bakterije, dok sprečava razvoj štetnih bakterija i plijesni.
Detalji dvostrukog ubistva i samoubistva porodice iz BiH: Tijela danima bila u kući užasa
Ako je soli premalo, razvijaju se loše bakterije i kvasci.
Idealno je da dodate 2,5 do 3 posto soli na 1 litar vode. To znači 25 do 30 grama soli na litru vode.
Vazduh
Kupus mora biti potpuno potopljen u rasolu i pritisnut kamenom, tanjirom ili nekim teškim poklopcem. Kupus ne smije da bude van vode i bure mora biti dobro zatvoreno sa vodom do vrha.
Previsoka ili preniska temperatura
Kada je pretoplo tj. više od 25 °C loše bakterije i kvasci se razvijaju i kupus postaje mekan i trune. Kada je prehladno proces ide presporo, ukus i kiselost se ne razvijaju ravnomjerno.
Prvih dana idealna temperatura je oko 18 do 22 °C. Što duže ostavite kupus na toplijem prije će fermentacija početi. Nemojte ga držati duže od 5 dana na toplom.
Poslije toga čuvanje oko 10–15 °C.
Nečistoća
Ako ne vodite računa o higijeni unosite loše mikroorganizme u bure i kupus će se pokvariti. Savjetuje se da se bure opere vrelom vodom i sodom bikarbonom.
Kupus mora da bude čist bez zemlje ili nečistoće i zbog toga mu je neophodno skinuti prva dva lista.
Previše hlorisana ili nečista voda
Hlor ubija korisne bakterije. Ako možete koristite blago hlorisanu vodu ili nehlorisanu, ali prekuhanu vodu. Voda uvijek mora biti ispravna za piće.
Loš ili star kupus
Stari, uveo, prskan ili hemijski tretiran kupus može da spriječi fermentaciju.
Uvijek koristite svjež, tvrd, po mogućnosti domaći ili organski kupus.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.