Recept za savršene mekane kiflice koje uvijek uspiju
Ako tražite jednostavan, provjeren recept koji ne zahtijeva previše truda, a donosi savršen rezultat – kiflice su uvijek pravi izbor.
Jedna od glavnih prednosti ovog recepta je što se tijesto ne mora ostavljati da se diže prije valjanja – taj proces odvija se nakon što su kiflice već oblikovane i složene u pleh. Takođe, tijesto je izuzetno zahvalno za rad, lako se oblikuje i svaki put uspije.
Nataša preporučuje da se kiflice nakon pečenja pokriju kuhinjskom krpom i ostave da odstoje, jer tako postaju još mekše i ukusnije. Dodaje da punjenje možete prilagoditi svom ukusu – od eurokrema i pekmeza do sira i mljevenih oraha. Ako ih pravite u slanoj varijanti, dovoljno je koristiti manje šećera i više soli, a po želji ih možete posuti sezamom prije pečenja.
Dan kada je otišao čuveni Kinđe: U ponedjeljak obilježavanje 24. godišnjice smrti Mirze Delibašića
Sastojci za mekane kiflice
250 ml mlakog mlijeka
3 žličice šećera
1 kockica svježeg kvasca
500 g brašna
100 ml ulja
1 žličica soli
1 žumanjak
Nadjev:
eurokrem (ili po želji: sir, pekmez, mljeveni orasi…)
Premaz
1 žumanjak
malo mlijeka
Za posipanje
šećer u prahu
Priprema započinje tako što se u mlako mlijeko izmrvljeni svježi kvasac pomiješa sa šećerom i ostavi da se kratko aktivira. U većoj posudi dio brašna se stavi na dno, napravi se udubina u sredini, pa se u nju ulije pripremljena smjesa s kvascem. Dodaju se ulje, so i žumanjak, a zatim se sve promiješa kuhačom. Postepeno se dodaje preostalo brašno i mijesi rukama dok se ne dobije glatko, elastično tijesto.
Ovaj ljetni kolač je apsolutni hit: Bez rerne do savršenog, kremastog okusa
Tijesto se potom oblikuje u valjak i podijeli na tri jednaka dijela, od kojih se formiraju loptice. Svaka loptica odmah se razvalja u krug, pa se taj krug podijeli na osam jednakih trouglova. Na širi dio svakog trougla stavlja se po malo eurokrema. Krajevi tog šireg dijela se preklapaju preko nadjeva kako bi se spriječilo curenje, a kiflica se zatim pažljivo zarola prema užem dijelu, blago ga razvlačeći.
Kiflice se slažu u pleh obložen papirom za pečenje, s dovoljno razmaka između jer će tokom odmora i pečenja narasti. Pokriju se kuhinjskom krpom i ostave na toplom oko 45 minuta. Prije pečenja, svaka kiflica se premaže smjesom od umućenog žumanjka i malo mlijeka. Peče se u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju.
Nakon što se izvade iz rerne, kiflice se opet pokriju krpom i ostave da se polako ohlade. Tako zadržavaju dodatnu mekoću. Po želji se mogu posuti šećerom u prahu prije posluživanja. Rezultat su izuzetno mekane, ukusne kiflice koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.