Recept za najsočniju piletinu: Evo u čemu leži ključ uspjeha

0
Radiosarajevo.ba
Recept za najsočniju piletinu: Evo u čemu leži ključ uspjeha

Hrskava pržena piletina mnogima je omiljena poslastica i čest izbor u restoranima brze hrane, ali uz sve veću pažnju na zdravlje i budžet, takozvani "fakeaway" obroci pripremljeni kod kuće postaju sve popularniji.

Ipak, napraviti savršeno prženu piletinu kod kuće nije uvijek lako i često završi kao masna i gnjecava greška. Prema Mimi Morley, stručnjakinji za razvoj recepata, ključ uspjeha leži u pravilnoj pripremi.

Mimi ističe da je jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave to što piletinu odmah iz frižidera stavljaju u tavu ili fritezu.

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Umjesto toga, savjetuje da se meso unaprijed pripremi čak i kratko soljenje ili rasola od vode, soli i malo šećera može značajno poboljšati sočnost i ukus piletine.

Nakon rasola, važno je meso dobro posušiti i ostaviti da odstoji u mlaćenici ili lagano premazati jajetom, a zatim uvaljati u dobro začinjeno brašno ili prezlu. Ključno je pustiti piletinu da odstoji još 15-ak minuta prije prženja, kako bi se panada zalijepila i ostala čvrsta tokom termičke obrade.

Prženje treba izvoditi u dubokoj i širokoj tavi kako se komadi mesa ne bi preklapali. Ulje bi trebalo biti dovoljno duboko da prekrije pola komada piletine, a temperatura ulja između 170°C i 180°C. Prženje traje oko 15 minuta, a komadi se povremeno okreću kako bi se ravnomjerno ispržili i dobili zlatno-smeđu koricu.

Na kraju, ako planirate dodavati sos, važno je pričekati da se piletina malo ohladi. Mimi upozorava da prerano dodavanje sosa može učiniti panadu mekanom i gnjecavom. Idealno je ostaviti piletinu da se ocijedi na rešetki, pa tek onda premazati ili uvaljati u sos tik pred posluživanje za savršenu hrskavost i pun okus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak