Recept za najbolji sos od paradajza: Italijanski kuhar otkriva kulinarsku tajnu
Francesco Mattana, italijanski kuhar s dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Londonu i Australiji te bivši glavni predavač u kuharskoj školi Jamie Olivera, otkrio je recept za jelo koje naziva "najboljim sosom od paradajza koji je ikada probao".
Riječ je o tradicionalnom jelu Spaghetti al Pomodoro, koje je, prema njegovim riječima, jednostavno, brzo i nevjerovatno ukusno.
U nedavnom TikTok videu koji je pregledan više od 2.4 miliona puta, Francesco je podijelio recept koji zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka: cherry i baby plum paradajz, bijeli luk, svježi bosiljak, maslinovo ulje i sir Grana Padano. "Ovo jelo je idealno za ljeto jer su paradajzi sada u sezoni, a ključ je u korištenju najkvalitetnijih sastojaka koje možete pronaći", istakao je.
Od Slobe i Tuđmana do Dodika i Maxa: Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži svijetom
Priprema počinje tako što se paradajz opere i prepolovi, a bijeli luk oljušti i lagano zdrobi. Na srednje jakoj vatri zagrijte dvije do tri kašike maslinovog ulja i dodajte češnjak kako bi pustio aromu, pazeći da ne izgori. Zatim se dodaju paradajzi i prstohvat soli, a sve se kuha uz dodatak vode dok se paradajz ne raspadne u gusti sos.
Dok se sos lagano krčka, špagete se kuhaju u posoljenoj vodi dok ne postanu al dente. Dio vode od kuhanja se sačuva, a na kraju se dodaju u sos zajedno s još malo maslinovog ulja, bosiljka i obilnom količinom naribanog sira. Poseban trik je u tome što se bijeli luk nakon kuhanja zgnječi u pire pa vrati u sos, što daje dodatnu kremastu teksturu.
Francesco je zaključio: "Mogu potvrditi, ovo su moji omiljeni špageti". Njegov recept je naišao na oduševljenje korisnika društvenih mreža, a mnogi su komentarisali da je ova jednostavna kombinacija savršenstvo ukusa koje će sigurno pripremati iznova.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.