Brza pita za vrele ljetne dane: Recept koji će vas raspametiti

0
Radiosarajevo.ba
Brza pita za vrele ljetne dane: Recept koji će vas raspametiti
Foto: Screenshot / Youtube / Ilustracija

Brza pita od tikvica i sira bez kora odličan je odgovor na sparne dane i večeri i gužvu tokom radne sedmice. Možete je poslužiti kao predjelo, prilog ili glavno jelo, ali i uklopiti u svoje ljetne ciljeve.

"Za pravu fit verziju birajte posni sir i integralne verzije brašna", preporuka je za one koji žele da se hrano 100% zdravo, a ovaj recept oduševljava jednostavnošću pripreme i sočnim okusom ljeta. Ako ste više za klasiku, ovdje ćete pronaći i recept za brzu pitu s tikvicama, sirom i - pravim korama za pitu.

Sastojci

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

  • 2 manje tikvice, naribane
  • 300 g sira ricotte
  • 100 g posnog sira
  • 1 šoljica brašna
  • 2 jaja
  • 2 režnja bijelog luka, nasjeckana
  • 1 crveni luk, nasjeckan
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 čajna kašičica praška za pecivo
  • crni biber
  • so
  • 2 kašičice peršuna, svježe nasjeckanog

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Nakon što ste naribali tikvice, pustite ih da odstoje oko 15 minuta kako bi se otpustio višak vode.

Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i bijeli luk nekoliko minuta. U zdjeli pomiješajte sve sastojke. Posudu za pečenje premažite uljem ili obložite papirom za pečenje te u nju ravnomjerno rasporedite smjesu.

Pecite oko 30 – 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije