Pita od heljde sa gotovim korama: Pravi se jednostavno, a nema ukusnije
Pita od heljde je stari, ali izuzetno vrijedan specijalitet koji savršeno odgovara modernim potrebama za zdravijom ishranom.
Heljda ima posebno mjesto u tradicionalnoj ishrani u brdskim i planinskim krajevima, gdje je stoljećima bila nezaobilazna namirnica zbog svojih nutritivnih vrijednosti i dugotrajnog osjećaja sitosti.
Od davnina se pripremala u obliku kaša, projara, ali i pita, a danas se heljda vraća u upotrebu jer doprinosi zdravijoj ishrani. Srećom, gotove kore od heljde danas olakšavaju pripremu ovog ukusnog jela, koje je idealno za zimske dane.
Nova usluga u KS: Građani od sutra mogu doći do CIPS potvrde elektronskim putem - uz ovaj preduslov
Sastojci:
- 1 kg kora od heljde
- 2 jajeta
- 200 ml jogurta
- 200 ml ulja
- 200 g sira
- 1 kašika kajmaka
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml gazirane mineralne vode
Priprema:
Umutite jaja, pa dodajte ulje, jogurt, mineralnu vodu, sir, kajmak i prašak za pecivo. Dobro sjedinite smjesu, pa redajte kore od heljde u podmazan pleh i filujte ih pripremljenom smjesom.
Pošto su kore od heljde deblje od običnih, svaku koru malo jače poprskajte uljem i mineralnom vodom. Posljednju koru premažite umućenim jajetom s decilitrom jogurta i pospite susamom.
Pitu pecite 50 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
Ova pita je odličan izbor za hladne zimske dane, kada želite ukusan, ali i hranljiv obrok koji podsjeća na tradiciju i domaći šmek.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.