Tri trika za savršenu smrznutu pizzu: Kako je pretvoriti u restoranski obrok

0
Radiosarajevo.ba
Tri trika za savršenu smrznutu pizzu: Kako je pretvoriti u restoranski obrok
Foto: Screenshot / YouTube / Pizza (@wikiHow)

Smrznuta pizza je nezaobilazna u mnogim zamrzivačima, ali izgleda da je većina ljudi pravi pogrešno. Prema riječima pizza stručnjaka, tri jednostva trika mogu običnu pizzu pretvoriti u obrok restoranske kvalitete. Bez obzira kupujete li svježu pizzu pa je zamrznete, ili je uzmete direktno iz zamrznute sekcije, riječ je o jelu koje mnoge porodice redovno jedu.

Paleta mogućih preliva je ogromna, od šunke do peperonija što smrznutu pizzu čini praktičnom i svestranom večerom. Ipak, pizza stručnjak tvrdi da nekoliko jednostavnih trikova može smrznutu pizzu pretvoriti u pravi "fakeaway" doživljaj, piše Express.co.uk.

James Nice, stručnjak za pizzu iz Craft Pizza brenda, preporučuje da se pizza prvo ostavi 20 minuta na sobnoj temperaturi prije pečenja. Kaže kako je ovo najvažniji korak koji mnogi preskaču.

Kako izgleda slijetanje u kotlinu: Zimska sarajevska magla izazov i za iskusne pilote

Kako izgleda slijetanje u kotlinu: Zimska sarajevska magla izazov i za iskusne pilote

Ako se pizza stavi smrznuta direktno u rernu, vanjski slojevi posebno korica i sir počinju da se peku i tamne prije nego što se sredina dovoljno zagrije. Kratko odmaranje na sobnoj temperaturi izjednačava temperaturu i omogućava ravnomjerno pečenje.

Drugi jednostavan način da se smrznuta pizza "podigne na viši nivo" jeste dodavanje malo kvalitetnog sira prije pečenja. Često se sir sa smrznutih pizza topi, klizi i zna biti bezukusan, pa dodatak svježeg sira može potpuno promijeniti ukus i izgled.

Dodajte jedan sastojak u tijesto: Pecivo će biti mekano kao oblak

Dodajte jedan sastojak u tijesto: Pecivo će biti mekano kao oblak

Stručnjak savjetuje da se ne pretjeruje , jer previše sira može otežati pizzu i učiniti je gnjecavom. Najbolje je posuti malo nisko-masne mozzarelle zbog hrskavog efekta pri topljenju, te malo parmezana za dodatnu aromu.

Na kraju, trik restoranske kvalitete krije se i u pozicioniranju pizze u rerni. Najbolje je staviti je u donju trećinu rerne jer toplota prirodno raste, tako dno pizze dobija najintenzivniju temperaturu i postaje hrskavo poput pice pečene u krušnoj peći.

Za podgrijavanje pizze stručnjak daje jednostavan savjet, a to je da lagano poprskate koru vodom prije stavljanja u rernu. Voda će spriječiti da korica izgori i pomoći da ostane što svježija i mekša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije