Da li ste probali marinirana jaja? Ukusno jelo koje ide uz baš sve
Jaja su jedna od omiljenih namirnica u prehrani. Od doručka, do dodatka za tijesta ili ukusnih soseva, jaja su nezaobilazna namirnica.
Osim klasičnih omleta, kuhanih jaja ili blanširanih, postoji višestruka namjena za ovu namirnicu.
Jedna od njih je priprema mariniranih jaja.
Cijene hrane u Europi: S. Makedonija najjeftinija, a BiH je bliže dnu nego što mislite
Sastojci
- 10 kom svježih jaja
- 1 dl vinskog sirćeta (2,5 posto)
- 2 dl vode
- 1 kašika soli
- 1 kašića šećera
- kopar
- lovorov list
- biber u zrnu
- sjemenke senfa
- čili papričice
- sjeckani luk, bijeli luk
Priprema
1. Kuhana jaja ohladite pod mlazom hladne vode i ogulite.
Zlatni napitak koji Indijci vole stoljećima: Ovo su neki od benefita za zdravlje
2. U prethodno opranu i steriliziranu staklenku, složite jaja između kojih ste poslagali sjeckani kopar, lovorov list, čili papričice izrezane na kockice, zrna bibera, luk, bijeli luk i sjemenke senfa.
3. Prokuhajte sirće, sa šećerom i solju, te ostavite da se prohladi i ulijte u teglu sa poredanim jajima.
4. Zatvorite staklenku i ostavite barem jedan dan da jaja upiju marinadu.
5. Ovako pripremljena jaja možete čuvati 15-ak dana u frižideru, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.