Kako postići savršenu aromu riže: U ovome leži tajna
Riža je jedna od najpovoljnijih i najpraktičnijih namirnica za pripremu zasitnog obroka, ali kuhana samo u vodi često može biti blagog i pomalo dosadnog okusa.
Ipak, kuhari naglašavaju da riža upija tečnost u kojoj se kuha, pa čak i mala količina dodatnih začina ili aroma može potpuno promijeniti njen ukus. Jedna od preporuka koja je privukla pažnju ljubitelja kuhanja jeste korištenje pilećeg temeljca ili kocke za supu kako bi se dobio bogatiji i aromatičniji prilog.
Dodavanje temeljca tokom kuhanja daje riži dublji, začinjeniji ukus, jer svako zrno upija biljne arome, začine i blagu mesnu notu. Ovo jednostavno poboljšanje čini rižu puno ukusnijom i bolje uklopljenom uz glavno jelo, bez potrebe za dodatnim koracima u pripremi. Stručnjaci ističu da je riječ o jeftinom, ali vrlo efikasnom načinu da se svakodnevni obrok obogati.
Sezona gripe u Kantonu Sarajevo: 'Stručnjaci kažu - simptomi su kao da vas je pregazio voz'
Priprema aromatične riže počinje ispiranjem zrna pod hladnom vodom kako bi se uklonio višak skroba, što pomaže da riža ostane rastresita. Nakon toga se u lonac dodaje isprana riža te pileći temeljac, ili voda u koju je umiješana kocka za supu. Smjesa se dovede do ključanja, zatim se temperatura smanji, lonac poklopi i ostavi da lagano kuha oko 15 minuta.
Po završetku kuhanja savjetuje se da se lonac ukloni s vatre, ali poklopac ostavi još nekoliko minuta. Na taj način riža potpuno upija preostalu tečnost i postiže idealnu teksturu. Tek nakon kratkog odmora jelo je spremno za posluživanje.
Prije posluživanja rižu je dovoljno prozračiti viljuškom kako bi zrna ostala rahla. Ova jednostavna metoda daje znatno ukusniji rezultat u odnosu na običnu rižu kuhanu u vodi, te može postati omiljeni dodatak svakodnevnim jelima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.