Otkriven trik pekara: Preliv od 4 sastojka pretvara svaku pitu u čaroliju
Preliv koji pitu pretvara u pekarsku čaroliju – otkrijte trik koji mijenja sve.
Znate onu pitu iz pekare koja miriše na djetinjstvo, puca pod zubima i ostavlja trag na prstima? E pa, nije do nadjeva – do preliva je. Tajna koju pekari čuvaju kao oko u glavi, sada je vaša, otkriva Krstarica.
Spoj jednostavnih sastojaka koji zajedno rade čudo:
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
1 jaje
100 ml jogurta
50 ml ulja
prstohvat soli
Sve se dobro izmiješa i nanosi preko pite prije pečenja. Ako želiš dodatnu hrskavost, preliv dodaj i između kora – ali u tankom sloju, da ne natopi previše.
Miris nanine i bakine kuhinje: Da li znate šta su 'poderane gaće'?
Jogurt daje sočnost, jaje zlatnu boju, a ulje onu hrskavu koricu koju ne možete zaboraviti. Sol taman koliko treba da pojača okus, a da ne nadvlada nadjev.
Kad pita izađe iz pećnice, pokrijte je krpom na 10 minuta. Para će je dodatno omekšati, ali korica ostaje zlatna. To je ravnoteža koju pekari znaju, a sada znate i vi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.