Napravite poslasticu od mrkve: Uradite ovo i imat će slađi okus

0
Radiosarajevo.ba
Napravite poslasticu od mrkve: Uradite ovo i imat će slađi okus

Mrkva je često skromni dodatak glavnom jelu, ali kulinarski stručnjaci tvrde da ovaj jednostavni sastojak može postati prava zvijezda stola uz mali trik u pripremi.

Prema preporukama urednika magazina Good Food, Barneyja Desmazeryja, mrkve pripremljene na način da izgledaju kao "harmonika mrkve" i ne samo da izgledaju impresivno, već i otkrivaju bogatiji, slađi i nježniji okus. "Ova metoda omogućava da se začinjeni, bijelo-lukom aromatizirani preliv upije kroz cijelu mrkvu, dajući jelu dubinu i mirisnu notu", objašnjava Desmazery.

Za pripremu ovih medenih hasselback mrkvi potrebno je deset većih mrkvi, dvije kašike meda, kašika listića ruzmarina, jedna narandža i dva komada bijelog luka. Priprema traje oko 20 minuta, a pečenje 40 minuta. Prvo se svaka mrkva postavi između dvije drvene kašike i zatim se naprave duboki rezovi na razmaku od pet milimetara, pazeći da se ne prerežu do kraja.

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

U većoj posudi pomiješaju se med, ruzmarin, narandžina korica i sok, te sitno isjeckani bijeli luk. Smjesa se posoli i pobiberi, a zatim se u nju ubace mrkve koje se dobro oblože glazurom. Potom se poređaju na pleh obložen papirom za pečenje, s rezovima okrenutim prema gore, te se preliju ostatkom mješavine prije nego što se stave u rernu na 200°C.

Tokom pečenja, preporučuje se da se mrkve jednom ili dvaput premažu sokovima s dna pleha kako bi bile sočne i karamelizirane. Nakon 40 minuta dobiju zlatnu boju i postanu mekane, a mogu se poslužiti odmah iz rerne ili kasnije lagano podgrijati u mikrotalasnoj.

Jedna domaćica koja je isprobala recept podijelila je svoje iskustvo: "Pravila sam ih za božićni ručak i bile su pravi hit! Marinirala sam ih dan ranije, a na dan posluženja samo sam ih ispekla bez ikakvog stresa. Dodala sam malo maslinovog ulja i koristila dvije male mandarine umjesto narandže, i ispale su savršene". Ovaj jednostavan, ali efektan recept dokaz je da i obična mrkva može zasjati kao gurmanski dodatak svakoj trpezi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak