Mrkva nije na vrhu liste: Za dobro zdravlje očiju uvedite ovih šest pravila u ishranu

0
Radiosarajevo.ba
Mrkva nije na vrhu liste: Za dobro zdravlje očiju uvedite ovih šest pravila u ishranu
Foto: Pexels / Zelena salata

Sve je viši broj ljudi koji imaju probleme sa očnim vidom ili neki oblik očnih bolesti.

Tkiva u našim očima koriste mnogo kisika, što može dovesti do oksidativnog stresa. To može oštetiti ćelije i izazvati bolesti, ali određeni nutrijenti poput cinka i vitamina A su efikasni u uklanjanju ovih štetnih tvari.

Na iznenađenje mnogih, mrkve nisu na vrhu liste.

Stravična nesreća u Americi: Slovenski skijaš izletio sa staze pa ostao nepomično ležati

Stravična nesreća u Americi: Slovenski skijaš izletio sa staze pa ostao nepomično ležati

Paprike i paradajz

Ovo šareno povrće dobija svoje žive nijanse od karotenoida. Ovi pigmenti rastvorljivi u mastima, koje naša tijela ne mogu prirodno proizvesti, djeluju kao antioksidansi i optički filteri.

Mogu pomoći u smanjenju oštećenja oka uzrokovanog plavim svjetlom, što može biti slično hroničnim opekotinama od sunca. Druga istraživanja sugeriraju da bi također mogli smanjiti stres na očno sočivo i smanjiti kataraktu.

Ako ste primijetili ovu bubu u kući, riješite je se što prije: Dovoljna je samo jedna namirnica

Ako ste primijetili ovu bubu u kući, riješite je se što prije: Dovoljna je samo jedna namirnica

Zamijenite biljno ulje uljem od avokada

Ulje avokada, bogato vitaminom A i luteinom, odlična je alternativa biljnom ulju, piše Express.uk.

Ovi nutrijenti pomažu u zaštiti makule i smanjenju upale u oku, slično kao i poznata mrkva.

Trik da mrkva bude duže hrskava
Foto: Pexels: Trik da mrkva bude duže hrskava

Pržite povrće umjesto da ga kuhate na pari

Pečenje ili prženje hrane na maslinovom ulju i drugim mastima može pomoći vašem tijelu da apsorbuje karotenoide neophodne za zdravlje očiju. Međutim, nutricionisti savjetuju da se držite zdravih izvora masti poput orašastih plodova, sjemenki i ribe.

Zamijenite voćni sok kivijem i bobičastim voćem

Kivi i bobičasto voće su puni vitamina C, koji štiti želatinastu supstancu u sredini oka. Ovaj dio oka uveliko se oslanja na vitamin C rastvorljiv u vodi za svoju strukturu.

Stručnjaci predlažu zamjenu voćnih sokova cijelim voćem zbog visokog sadržaja šećera u sokovima. Prehrana bogata šećerom može oštetiti krvne sudove mrežnjače, što potencijalno može dovesti do stanja poput glaukoma.

Ne zaboravite jaja, mlijeko i sir

Iako se mliječni proizvodi često povezuju sa zdravljem kostiju, ovi proizvodi bogati kalcijem također sadrže značajne količine karotenoida, kao i vitamine A i B2.

Ilustracija/Jogurt
Foto: Pexels: Ilustracija/Jogurt

Zamijenite bakalar lososom

Masna riba poput lososa i skuše, bogata omega-3 masnim kiselinama, neophodna je za masni dio oka, prevenciju bolesti i vidnu funkciju, a može pomoći i u smanjenju upale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije