Način da napravite savršene i ukusne kobasice: Stručnjakinja otkriva tajnu

2
Radiosarajevo.ba
Način da napravite savršene i ukusne kobasice: Stručnjakinja otkriva tajnu

Kobasice su nezaobilazan sastojak mnogih jela kao što su tradicionalni engleski doručak, "bangers and mash", "toad in the hole" ili razne vrste tepsija, ali su jednako ukusne i kada se jedu same ili u sendviču.

Ipak, prženje kobasica u tavi često rezultira neujednačeno kuhanim mesom i velikim neredom u kuhinji.

Prema riječima Elizabeth Barbone, osnivačice i autorice recepata za Cook Fast, Eat Well, mnogo bolji rezultat se postiže pečenjem kobasica u rerni. Ona tvrdi da ovako pripremljene kobasice ispadnu "sočne i mekane svaki put", a cijeli proces je daleko uredniji u poređenju s prženjem na šporetu ili roštilju.

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Postupak je vrlo jednostavan, dovoljno je prethodno zagrijati rernu, obložiti pleh papirom za pečenje ili aluminijskom folijom i složiti kobasice. Nije potrebno dodatno ih premazivati uljem, a papir ili folija sprječavaju da se kobasice lijepe i upijaju višak masnoće. Ukoliko nemate papir ili foliju, možete lagano premazati pleh uljem ili koristiti sprej za kuhanje.

Temperatura na kojoj kobasice najbolje ispadaju je 200 stepeni Celzijusa (180 stepeni za ventilatorsku rernu ili Gas Mark 6). Na toj temperaturi one će dobiti hrskavu koricu s vanjske strane, a ostati mekane i sočne iznutra. Male kobasice treba peći oko 20 minuta, dok je većim potrebno otprilike 30 minuta.

Važno je ostaviti razmak između kobasica kako bi se ravnomjerno ispekle, a za lijepu zlatno-smeđu boju, savjetuje se da ih jednom okrenete tokom pečenja. Kobasice su spremne kada dobiju zlatnu boju spolja i svijetlosmeđu nijansu iznutra – ni pretamnu, jer tada mogu postati suhe i tvrde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak