Idealan dodatak pečenom grahu: Dodajte ovaj sos i uživajte u ukusnoj hrani
Pečeni grah je omiljeni klasik u brojnim domaćinstvima, jednostavan za pripremu, pristupačan i svestran.
Često se poslužuje uz doručak, kao lagani ručak ili brza večera. Iako već u osnovnoj verziji ima dobar okus, postoji jedan sastojak koji može značajno poboljšati njegovu aromu – Worcestershire sos.
Prema savjetima kulinarskih stručnjaka sa stranice SimplyRecipes, nekoliko kapi Worcestershire sosa unosi dodatnu dubinu ukusa, zahvaljujući njegovim umami notama koje potiču od inćuna i tamarinda. Ovaj sos odlično balansira slatkoću kečapa i smeđeg šećera koji se često koriste u pripremi domaćeg pečenog graha.
Protest prosvjetnih radnika ispred Vlade KS: "Ostavka ministrice!", "Prestanite ponižavati ljude"
Za one koji nemaju vremena kuhati grah od nule, dobra vijest je da se Worcestershire sos može dodati i običnom grahu iz konzerve, što brzo i jednostavno obogaćuje okus jela. Dovoljno je dodati kašiku sosa prilikom zagrijavanja, uz malo bibera, luka i bijelog luka, kako bi se postigla ukusnija verzija ove svakodnevne namirnice.
Za puniji obrok, pečeni grah možete pripremiti u rerni: pomiješajte dvije konzerve graha s nasjeckanim lukom, bijelim lukom, kečapom, smeđim šećerom i Worcestershire sosom. Po želji, dodajte dimljenu slaninu ili prstohvat dimljene paprike. Pokrijte folijom i pecite 45 minuta na 180°C.
Ovaj jednostavni dodatak može vašem uobičajenom grahu dati potpuno novu dimenziju okusa, bilo da ga poslužujete uz tost, kao prilog uz jaja ili kao dio bogatog doručka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.