Starinski recept: Ovaj desert je hit za svaku priliku, a osvježava bolje i od sladoleda

0
Radiosarajevo.ba
Starinski recept: Ovaj desert je hit za svaku priliku, a osvježava bolje i od sladoleda
Foto: Pexels / Ilustracija/Čokoladni kolač

Ovih dana, kada živa u termometru preti da pobjegne s mjerne skale, a svaki zalogaj traži osvježenje, najviše nam prijaju lagane, hladne poslastice koje hlade i tijelo i dušu. Umjesto klasičnog sladoleda, predlažemo vam jednu kremastu, voćnu varijantu, ledeni kolač koji se ne peče, a koji se topi u ustima i donosi pravu ljetnu eksploziju ukusa.

Ovaj desert spaja svježinu jagoda i banana sa nježnom čokoladnom glazurom, i bit će pravi hit za svaku priliku, od porodičnih ručkova do lenjih popodneva na terasi.

Sastojci:

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

  • 500 g svježeg sira
    300 g jagoda
    70 g kondenzovanog mlijeka
    2 banane
    25 g želatina
    60 ml vode
    1 kašičica ekstrakta vanile

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
    3 kašike ulja

Priprema

U manjoj posudi pomiješajte želatin sa 60 ml hladne vode i ostavite da nabubri prema uputstvu na pakovanju. Dok želatin bubri, u većoj činiji sjedinite svjež sir i kondenzovano mlijeko. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Nabubreli želatin lagano otopite na pari ili vrlo laganoj vatri, vodeći računa da ne proključa. Otopljeni želatin dodajte u smjesu sa sirom i mlijekom, pa sve zajedno dobro sjedinite. Dodajte ekstrakt vanile i još jednom promiješajte.

Jagode i banane isijecite na sitne komade, pa ih pažljivo umiješajte u pripremljenu smjesu. Pripremljenu smjesu sipajte u užu vatrostalnu posudu koju ste prethodno obložili providnom folijom. Poravnajte površinu, prekrijte folijom i stavite u zamrzivač da se dobro stegne.

Kada se kolač potpuno stegne, otopite čokoladu sa uljem na pari ili laganoj vatri dok ne dobijete glatku glazuru. Izvadite kolač iz kalupa i stavite ga na rešetku postavljenu iznad tacne. Prelijte ga pripremljenom čokoladnom glazurom, ravnomjerno raspoređujući preko cijele površine.

Vratite kolač u frižider dok se čokolada ne stegne. Nakon toga je spreman za serviranje. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije