Brzo pripremite "brzu hranu": Recept za sočan i neobičan hamburger

0
Radiosarajevo.ba
Brzo pripremite "brzu hranu": Recept za sočan i neobičan hamburger

"Brza hrana" je postala dio naše svakodnevnice i sa punim pravom opravdava svoj naziv, s obzirom da većina stanovništva želi brzi i ukusni objed tokom radnog dana.

Najpopularniji izdanak "brze hrane" definitivno jeste hamburger, a Sašina kuhinja donosi recepta za neobičan, ali slastan obrok.

Ovo je u stvari recept za mliječno tijesto, odnosno mliječna peciva. Prazno je izuzetno ukusno, ali možete biti punjeno sa čime god poželite, slano ili slatko.

KK Bosna večeras u duelu protiv Crvene Zvezde: Veliki susret nakon 15 godina

Sve se priprema u pećnici, ne treba tava pa je i zbog toga recept brži. Uostalom, dobiti ćete devet velikih zatvorenih burgera sa slanim preljevom. Uz mljeveno meso u svakom je i kašičica kajmaka. Sve je gotovo za nekih sat i pol vremena a od osnovnih i svakidašnjih sastojaka. Idealno za party ili veća druženja rođendane ili obiteljsko druženje.

Odmah na početku u mljeveno meso dodajte sol, češnjak, ulje i biber (može kajenski ili crni) pa dobro promiješajte i spremite u frižider do upotrebe, odnosno dok ne umijesite tijesto za brze burgere.

Želite savršen hamburger? Ukiseljeni luk je sve što trebate, a sprema se za 10 minuta

Od sastojaka je potrebno:

  • 800 g mljevenog mesa
  • 15 g soli
  • 4 sitno sjeckana češnja češnjaka
  • malo bibera(može kajenski ili crni)
  • 2 velike žlice ulja

Sastojci za uzdignuti kvasac u prvoj posudi:

  • 100 g glatkog pšeničnog brašna
  • 15 g šećera
  • 20 g svježeg ili 7 g suhog kvasca
  • 3 dl (300 ml) mlakog mlijeka

Dodatno potrebno za prvu posudu nakon uzdizanja kvasca:

  • 1dl suncokretovog ulja (100 ml)
  • standardni mali paketić mliječnog namaza (70 g)

Ostali sastojci za umijesti tijesto:

  • 550 g istog brašna
  • 10 g soli

Slani preliv:

  • 20 g istog brašna
  • 5 g soli
  • na vrh noža praška za pecivo ili soda bikarbone
  • 4 velike kašike hladne vode

Kuhar otkriva svoje tajne: "Ovako možete napraviti najbolji burger ikada"

Umijesite mliječno tijesto prema detaljnom videu ispod. Prvo uzdignuti kvasac sa mlakim mlijekom, šećerom i 100 g glatkog pšeničnog brašna 10 minuta. Dodajte ulje i mliječni namaz pa dobro promiješajte. Postepeno dodavati preostalih 550 g brašna sa soli i umijesiti tijesto. Ostaviti da se diže sat vremena

Sada izvadite mljeveno meso za brze burgere iz frižidera, dobro promiješajte i podijelite na 9 jednakih loptica. Svaku stanjite sa viljuškom na papiru za pečenje kojeg ste stavili na neku tepsiju/lim kako bi dobili oblik burgera. Pecite na 210 stepeni na najnižem položaju pećnice narednih 15 minuta s uključenim ventilatorom na vrući zrak. Ako ćete peći bez ventilatora na vrući zrak, znači sa uključenim gornjim i donjim grijačima, pecite u sredini pećnice i eventualno par minuta duže. Izvadite burgere van i maknite ih s papira za pečenje te premjestite na neki tanjir da se malo hlade (ne trebaju se ohladiti u potpunosti)

Sada promijesite tijesto i podijelite ga također na 9 jednakih loptica. Svaku lopticu stanjite na stolu bez brašna uz pomoć prstiju, baš kao što je prikazano u videu, promjera oko 15 cm, pa dodajte kašičicu kajmaka u sredinu. U nedostatku kajmaka koristite mliječni ili sirni namaz. Preko kajmaka dodajte meso i zatvorite tijesto prema prikazu u video receptu. Obavezno okrenite i slažite na papir na pečenje na spajanu stranu. Premažite sa malo hladnog mlijeka svaki zatvoreni burger i ostavite da se diže narednih 15 minuta prije pečenja

Brzi burgeri u tijestu se peku 15 minuta na 200 stepeni odnosno do zlatno žute boje. Izvadite ih van i pripremite slani preliv. U malo brašna dodajte sol, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu te hladnu vodu i promiješajte. Ne odstupajte od količine sastojaka za slani preliv jer bi lako mogao ispasti proziran, baš kako sam na to skrenuo pozornost i rekao u video receptu gore. Rasporediti preliv uz pomoć kašičice preko zatvorenih brzih burgera i vratite natrag u pećnicu samo jednu minutu. Ne dulje jer bi slani preljev lako mogao posmeđiti pa neće ispasti ovako štosno kao meni. Vruće premazati s malo ulja i burgeri su spremni za slasni objed.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak