Kuhar otkriva svoje tajne: "Ovako možete napraviti najbolji burger ikada"
Sočni burgeri idealno se uklapaju u atmosferu ležernih, opuštenih okupljanja s prijateljima i porodicom.
Osim toga, ljetno povrće i začini, svježe ubrani iz vrta, dodaju poseban okus svakom zalogaju. Burgeri nude beskrajne mogućnosti prilagodbe, što omogućava svakome da kreira svoj idealni obrok.
Vrhunski kuhar otkrio je tajne pripreme savršenog burgera, otkrivajući trikove koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Od odabira mesa do pravog načina pečenja, svaki korak je važan za postizanje idealne sočnosti i okusa, piše Express.
Istraživanje o učenicima u BiH: Informacijska pismenost i vještine na alarmantno niskom nivou
Kako napraviti savršeni cheeseburger
Ljeto je pravo vrijeme za eksperimentiranje s različitim kombinacijama začina, umaka i priloga. Bilo da ste početnik ili iskusni u kuhanju, ovi savjeti će vam pomoći da podignete svoje burgere na viši nivo.
Kad je u pitanju priprema "savršenog cheeseburgera", kuhar Jordan Simister kaže da postoji četiri jednostavnih koraka koje uvijek slijedi.
Odabir pravog peciva
"Iako je brioche popularno pecivo, nije uvijek najbolji izbor. Odlično pecivo mora biti meko, nježno i blago slatko, tako da u njega stane sočan hamburger, a da se ne smoči. Peciva od krompira su, na primjer, gusta i mogu podnijeti izdašna punjenja. Veličina peciva također je važna - ako su premala, izgleda neuredno, a ako su prevelika - nadjačava okuse", rekao je Simister.
"Vizualno privlačno pecivo je ono sa sjemenkama sezama. U konačnici, pravo pecivo uravnotežava teksturu, okus i strukturu", objasnio je.
Odmrznite meso
Odmrzavanje mesa nije samo pitanje zdravlja i sigurnosti, ono će također poboljšati okus i olakšati pečenje vašeg mesa.
Kupovno mu nije ni do koljena: Kako napraviti domaće pecivo za burgere?
"Najbolja metoda je prebaciti pljeskavice iz zamrzivača u frižider, držeći ih u ambalaži na tanjuru oko pet sati. Mogu ostati u frižideru do dva dana nakon odmrzavanja. Ako ste u žurbi, mikrovalna pećnica ili potapanje u hladnu vodu mogu ubrzati proces", savjetovao je kuhar.
"Za vegetarijance i vegane, nanošenje teriyaki umaka na vaš burger prije kuhanja karamelizira vanjsku stranu. Karamelizirani luk i shiitake gljive pojačavaju umami okuse, dok začini poput dimljene paprike i čilija u prahu stvaraju slastan okus", dodao je Simister.
Provjerite je li meso pečeno
"Kako biste bili sigurni da je vaša pljeskavica pečena, pritisnite sredinu hvataljkama ili prstom - trebala bi biti čvrsta i pomicati se. Međutim, boja nije pouzdan pokazatelj, stoga koristite termometar za hranu", rekao je kuhar.
Zatim je dodao: "Umetnite ga kroz bočnu stranu pljeskavice do sredine i ostavite 10 sekundi."
Postignite savršen sir
Da biste dovršili cheeseburger trebat će vam savršeni sir, ali prema Jordanu, to je stvar ličnog ukusa.
"Kada je u pitanju sir, ne postoji pravilo 'jedan odgovara svima'. Jedan trend sa sirom postaje sve popularniji. Odozgo jednu pljeskavicu pokrijte hrpom željenog sira i pokrijte malom metalnom zdjelom dok se sir ne rastopi i ne počne padati oko pljeskavice. Kada je sir hrskav oko rubova, pažljivo uklonite zdjelu i prebacite pljeskavicu na svoje pecivo", savjetovao je, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.