Bolonjez pasta u rerni: Savršen recept za radnu sedmicu

1
Radiosarajevo.ba
Bolonjez pasta u rerni: Savršen recept za radnu sedmicu

Pasta u rerni je često spas za brzi obrok tokom sedmice. Ne samo da je odlična za iskoristiti ostatke hrane, nego se može pripremiti sa raznim umacima i vrstama paste. Bolognese je omiljeno jelo u mnogim britanskim domovima, a Mary Berry ga je pretvorila u sočnu pastu u rerni, savršenu za udoban večernji obrok.

Njena "jednostavna" bolonjez pasta u rerni priprema se za manje od pola sata. Recept je prvobitno prikazan u njenom TV programu Mary Berry's Simple Comforts, a danas ga možete pronaći u online videu ili na BBC web stranici, piše Express.co.uk. 

"Gornji sloj je hrskavo smeđ, a ispod je mekan sa sosom. Ne mogu da zamislim ništa bolje u čemu bih uživala s porodicom tokom radne sedmice od ove divne paste u rerni", rekla je Mary Berry.

Hasija Borić pozvala njemačku historičarku u Sarajevo: "Dođite na božićno-bajramske kolače"

Za pripremu bolonjez paste potrebna vam je duboka šerpa ili tava, šerpa sa poklopcem i velika plitka vatrostalna posuda.

Sastojci za sos:

  • 675 g mljevene govedine
  • 350-550 ml goveđe supe (zavisno od dubine posude)
  • 250 g narezanih šampinjona
  • 400 g (2 konzerve) sjeckanih paradajza
  • 2 sitno sjeckana luka
  • 2 nasjeckane stabljike celera
  • 2 zgnječena čena bijelog luka
  • 2 kašike Worcestershire sosa
  • 2 kašike želea od crvene ribizle
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika timijana
  • So i biber po ukusu

Pripremite tjesteninu na drugačiji način: Tajna savršenih "Alfredo špageta"

Za gornji sloj:

  • 50 g naribanog cheddar sira
  • 30 g parmezana

Za pastu:

  • 225 g penne paste

Priprema

Zagrijte rernu na 200°C. U dubokoj tavi zagrijte ulje. Dodajte luk i celer i pržite na jakoj vatri dok povrće ne omekša (oko 3 minute). Dodajte mljeveno meso i razbijajte ga drvenim spatulama dok ne porumeni. Umiješajte bijeli luk i pire od paradajza. Dodajte Worcestershire sos, paradajz i žele od crvene ribizle. Ulijte goveđu supu, posolite i pobiberite. Pokrijte i pustite da lagano krčka 30 minuta.

Šampinjone pržite u drugoj šerpi: rastopite puter, kratko ih propržite na jakoj vatri, poklopite 2 minute, zatim još 2 minute bez poklopca. Dodajte šampinjone i timijan u sos, dobro promiješajte.

Skuhajte pastu u ključaloj vodi, ocijedite i isperite, zatim dodajte u bolonjez sos.
Smjesu stavite u veliku plitku vatrostalnu posudu, pospite sirom i pecite 25-30 minuta dok ne postane zlatno i pjenasto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak