Trump na Facebooku i Instagramu blokiran - do daljnjeg

0
Radiosarajevo.ba
Trump na Facebooku i Instagramu blokiran - do daljnjeg
Promo / Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, šef Facebooka, oglasio se povodom nasilnih protesta Trumpovih pristalica koja je upala u američki Kongres. Facebook i Instagram blokirali su Trumpa zbog stalnog kršenja pravila tih društvenih mreža.

Zuckerberg se oglasio povodom blokade američkog predsjednika. Osudio je nasilje i Trumpovo ponašanje te otkrio da će blokada na tim društvenim mrežama biti produljena na još najmanje dvije sedmice, dok se vlast mirno ne prenese Joeu Bidenu i njegovoj administraciji.

"Šokantni događaji u posljednja 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump namjerava iskoristiti svoje preostalo vrijeme na funkciji da potkopa mirnu i zakonitu tranziciju vlasti do svog izabranog nasljednika Joea Bidena.

Njegova odluka da koristi svoju platformu za odobravanje, umjesto da osuđuje postupke njegovih pristalica u zgradi Kapitola, s pravom je uznemirila ljude u SAD-u i širom svijeta. Jučer smo uklonili ove izjave jer smo procijenili da će njihov učinak - i vjerovatno njihova namjera - biti provociranje daljnjeg nasilja.

Nakon potvrde izbornih rezultata od strane Kongresa, prioritet za cijelu zemlju sada mora biti osiguravanje da preostalih 13 dana i dani nakon inauguracije proteknu mirno i u skladu s utvrđenim demokratskim normama", napisao je Zuckerberg.

On je istaknuo da su u posljednjih nekoliko godina omogućili Trumpu da koristi njihovu platformu u skladu s njihovim pravila, povremeno uklanjajući sadržaj ili označavajući njegove postove kada su kršili njihove politike.

"To smo učinili jer vjerujemo da javnost ima pravo na najširi mogući pristup političkom govoru, čak i kontroverznom govoru. Ali trenutni kontekst sada je bitno drugačiji, uključujući upotrebu naše platforme za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade.

Vjerujemo da su rizici od dopuštanja predsjedniku da i dalje koristi našu uslugu u ovom periodu jednostavno preveliki. Stoga produžavamo blokadu koji smo postavili na njegove Facebook i Instagram račune na neodređeno vrijeme i najmanje u naredne dvije sedmice dok se ne završi mirna tranzicija vlasti", zaključio je Zuckerberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije