Tanya Domi: Trump je američki Vojislav Šešelj!

8
Tanya Domi: Trump je američki Vojislav Šešelj!
Foto: Twitter / Tanya Domi

Tanya Domi, ugledna profesorica sa Sveučilišta Columbia (Institut Harriman u New York Cityju) i bivša glasnogovornica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, kazala je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da kao bivša vojnikinja, a kasnije uposlenica Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nije mogla ni zamisliti događaje koji su se desili u američkom Kapitolu sve dok Donald Trump nije izabran za predsjednika Sjedinjenih Država prije četiri godine.

Piše: Faruk Vele

"Znala sam u kojoj mjeri nacionalistički i populistički lider može nagrizati i razarati demokratske institucije, pa čak i uništiti zemlju. Naučila sam te lekcije tokom rada s pokojnim Kongresmenom Frankom McCloskeyem, a i kasnije dok sam živjela i radila s bosanskim narodom poslije rata koji se desio 1992-95. Svjedočila sam kukavičkom djelovanju Slobodana Miloševića dok je palio vatre etničke mržnje koja je dovela do ubistava preko 110.000 ljudi u Bosni i Hercegovini - ubijani su uglavnom muslimani, uključujući nekoliko genocida i masovna silovanja žena zato što su muslimanke", kazala je Domi.

Šešelj - to je tipični Trump

Prema njezinim riječima, Trumpovi stavovi o etničkim i rasnim manjinama u Americi "tek se neznatno razlikuju od stavova Slobodana Miloševića".

"Ipak, njegovo ponašanje je najsličnije ponašanju srpskog nacionaliste Vojislava Šešelja (lider srpskih radikala i osuđeni ratni zločinac, op.a.): uvredljivog siledžije i bučnog hvalisavca zloglasnog po neprestanom ismijavanju, ruganju inteligenciji ljudi, koji se hvalio svojim intelektom i mnoge nazvao lažovima. To je tipični Trump", govori Domi.

Jučer je, ističe Domi, predsjednik Donald Trump potaknuo rulju koja je upala u Kapitol SAD-a.

"U Kapitolu je policajac ustrijelio jednu ženu koja je potom preminula, što se moglo i predvidjeti nakon što je rulja po svemu sudeći nadvladala policiju. Naši izabrani zvaničnici su bili šćućureni ispod stolica dok se pred vratima Doma čula pucnjava. Donald Trump je namjeravao prekinuti brojanje elektorskih glasova kojim se potvrđuju glasovi država u SAD, što je inače obična formalnost, ali je Trump bez ikakvih dokaza iznio optužbe da su izbori namješteni i da je pokraden iako je trebao zakonito pobijediti", napominje ona. 

Prema njezinim riječima, smatra se da je predsjednik Sjedinjenih Država počinio sljedeća krivična djela: 

"Prvo, poticanje na nasilje koje je dovelo do smrti najmanje jedne osobe tako što je pozvao svoje pristalice da odu u Kaptol i posmatraju glasanje i sugerirao im da prekinu brojanje i unište glasove. Drugo, pravni naučnik s Harvarda, Lawrence Tribe izjavio je da je Trump izveo pobunu protiv Vlade SAD i, treće, možda je učestvovao u zavjeri za počinjenje ovih krivičnih djela, u koju su vjerovatno upleteni i Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka koji je Trumpov lični advokat, i Mark Meadows, njegov šef kabineta u Bijeloj kući. Pored toga, Trumpove pristalice su upale i u državna zakonodavna tijela u Pennsylvaniji, Kansasu i Oregonu", smatra Domi.

Hapšenje Trumpa?

Vjeruje da, budući da je ostalo još samo 13 dana do isteka Trumpovog mandata 20. januara, Kongres vjerovatno neće ponovo pokretati proceduru njegovog opoziva.

"Mnogi zahtijevaju od potpredsjednika Pencea da se pozove na 25. amandman koji omogućava Trumpovu smjenu zato što nije podoban da obavlja predsjedničku funkciju. Ova mogućnost zahtijeva da kabinet većinski izglasa njegovu smjenu, ali ona nije izgledna zbog nedostatka dovoljnog broja glasova protiv Trumpa", pojašnjava sagovornica portala Radiosarajevo.ba.

Da li Trump može biti uhapšen?

"Policija ne može uhapsiti predsjednika zato što je on vrhovni zapovjednik policijskih snaga Sjedinjenih Država. Može biti smijenjen isključivo pozivanjem na 25. amandman; davanjem ostavke ili pokretanjem procedure za njegov opoziv i smjenu. Duboko me brine stanje našeg državnog poretka. Ujedno sam i zgrožena postupcima ovih pobunjenika. Ovo je jedan od najmračnijih dana u historiji SAD-a, a sigurno i u mom životu", istakla je Domi.

Međutim, Joseph Biden će 20. januara položiti zakletvu kao 46. američki predsjednik.

"Trumpova krivična djela može procesuirati dolazeći javni tužilac. Ipak, nezadovoljne Trumpove pristalice koje odbijaju prihvatiti izbor Joea Bidena i Kamale Harris i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti. To će biti značajan izazov za dolazeću Bidenovu administraciju kojim će se morati baviti agencije za izvršenje zakona", zaključila je Domi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije