Gjenero: "Zli klaun" Donald Trump je skliznuo u posve prepoznatljiv fašizam!

7
Radiosarajevo.ba
Gjenero: "Zli klaun" Donald Trump je skliznuo u posve prepoznatljiv fašizam!
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Zli klaun (Donald Trump) je pokušao uzurpirati vlast i uspostaviti se kao autoritarni vladar u Sjedinjenim Američkim Državama, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba politolog i politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero komentirajući sinoćnje dramatične događaje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Piše: Faruk Vele

Međutim, čovjeku koji je suprotnost svega što za veliki dio svijeta predstavljaju Sjedinjene Američke Države suprostavio se demokratski poredak.

Očevi utemeljitelji

"Demokratski poredak u Americi djeluje, Amerika je ostala vjerna načelima na kojima su Očevi utemeljitelji američke federacije izgradili ustavni poredak, riječi su Gjenera.

"I nakon četiri godine vladavine aktera koji je pokušao biti protudemokratski uzurpator, pokazuje se da je sustav takav da onemogućava jednom uzurpatoru, stranci, frakciji ili pojedincu, da ovlada svim izvodima vlasti", ističe Gjenero.

Prema njegovim riječima, Trump je skliznuo u posve prepoznatljiv fašizam!

"Njegovo slanje društvenog taloga koji sam sebe pretenciozno naziva "ponosnim momcima", a silno liče na Hitlerov SA, pokušaj je "Marša na Rim" ili Trumpove verzije Miloševićeve "Jogurt revolucije". Na taj je način, međutim, moguće rušiti institucije koje nemaju političkog legitimiteta, ali ne i one s izbornim legitimitetom, kao što je američki Kongres. Kad pomislimo koliko bi manje bile društvene štete da je Milošević lišen slobode i sveden na pravu mjeru – definiran kao uzurpator – kad je počeo svoj uspon, jasno je kako je važno da i Trump bude sankcioniran za ovaj oblik unutarnjeg terorizma koji je pokrenuo", ističe Gjenero.

Profašistički urotnik

Nažalost, ističe on, u 13 dana koliko je preostalo od Trumpova predsjedništva, neće biti vremena za provođenje postupka njegova opoziva.

"A potpredsjednik Mike Pence nema niti dostojanstva niti odgovornosti potrebne da provede postupak uklanjanja predsjednika koji više nije sposoban obavljati dužnost (25 amandman, op.a.). Zato će Trump dočekati kraj mandata, a zbog stabilnosti demokratskog poretka, onog trena kad izgubi imunitet, mora se naći pod udarom pravne države zbog pokušaja državnog udara. Iako će to vjerojatno pokušati, ipak se ne čini vjerojatnim da bi bijegom iz SAD mogao izbjeći suočavanje sa konzekvencama propalog pokušaja državnog udara", smatra Gjenero.

Gjenero zaključuje da je Trump uspio uzurpirati mehanizme Republikanske stranke, ali da nakon neuspjeha državnog udara ta stranka ima dobila šansu da se oslobodi uzurpatora i pređe na demokratsku stranu
"Da podupre izabranog predsjednika Bidena, kojem je glavni zadatak rekonsolidirati demokratski poredak iznutra i otkloniti štete u međunarodnom poretku koje je počinio zli nekompetentni klaun u protekle četiri godine. Paradoksalno, i Bidenu i Republikancima bit će lakše, sad kad se Trump posve jasno deklarirao kao profašistički urotnik", zaključio je Gjenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije