Sacirbey: Žalostan dan za Ameriku, "Trumpovci" žele žrtvovati demokratiju

7
F. V.
Sacirbey: Žalostan dan za Ameriku, "Trumpovci" žele  žrtvovati demokratiju
Foto: Radiosarajevo.ba / Muhamed Sacirbey iz Amerike za Radiosarajevo.ba

Prvi ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) i ratni ministar vanjskih poslova naše zemlje, Muhamed Sacirbey, kazao je povodom sinoćnjih dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da je ovo "žalostan dan za Ameriku", ali i "sve prijatelje koji poštuju njezinu tradiciju kao svjetlo demokracije".

"To ovo je donijelo ot novo "svjetlo" u Americi koje predstavljaju Donald Trump i oni koji su ga od početka podržavali. U svakoj zajednici postoje osobe kao što su Trump. Oni prodaju nacionalizam jer je to najjeftiniji način da kupe njihovu podršku. Ali, nemojmo biti zbunjeni da su "Trumpovci" žalosni jer je on izgubio izbore, ili da čak vjeruju da su izbori ukradeni! Njima je samo krivo što Trump neće više biti na vrhu vlasti, da opravda njihove predrasude i osjećaj da su u pravu", kaže Sacirbey za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, "Trumpovci" su spremni žrtvovati demokratiju!

"Zapravo žrtvovanje demokracije je bio njihov cilj! Posebno ako bi Trump ostao na vlasti. Njihov projekat bi bio ubrzan i skraćen. Kao ponosan Amerikanac, ja sam naučio u svome iskustvu da branim Bosnu i Hercegovinu, da vidim nešto (negativno) što postoji u svakoj državi i naciji. Isto tako sam vidio u većinu Bosanaca i Hercegovaca, kao i Amerikanaca, da poštuju svoje komšije i različnost kao jedno od prednosti, jer prave države su one koje različitosti čine bogatijim u svakom smislu", rekao je Sacirbey.

Podsjetimo, pristalice Donalda Trumpa izvršile su invaziju na Capitol Hill u Washingtonu, čime su prekinuli sjednicu na kojoj treba biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

Haos je nastao nakon što je Donald Trump pozvao svoje pristalice na okupljanje u Washingtonu. U neredima su četiri osobe ubijene, a 62 uhapšene, javila je Al Jazeera Balkans.

Kongres je nastavio rad nakon što je policija osigurala zgradu, a intervenirala je i Nacionalna garda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije