Sacirbey: Biden mora uvesti BiH u NATO i EU!

10
Radiosarajevo.ba
Sacirbey: Biden mora uvesti BiH u NATO i EU!
Arhiv / Muhamed Sacirbey

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) i nekadašnji ministar vanjskih poslova naše zemlje Muhamed Sacirbey još je u aprilu 2019. godine govorio za Radiosarajevo.ba o tome zašto je za Bosnu i Hercegovinu važna kandidatura Joea Bidina za novog američkog predsjednika.

"Biden razumije važnost integracija država bivšeg Varšavskog pakta, odnosno jugoistočne Europe u NATO i EU, te da bi to bilo ključno. Aktuelna politika Putinovog Kremlja je takva da je opasnost ne samo sa "novu Evropu", nego i dio jugoistočne Europe gdje Sovjetski Savez ranije nije bio ni prisutan.

Piše: Faruk Vele

Činjenica da je Biden je kao senator i potpredsjednik SAD-a upoznat sa tim opasnostima je prednost, ali većina mogućih kandidata Demokratske stranke ima slična razmišljanja. Čak i republikanci i mogući protukandidati aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu su slično svjesni opasnosti koju novi svjetski savez neofašizma predstavlja za Ameriku, zapadne demokracije i mir u Evropi", kazao je tada Sacirbey za naš portal.

Devetnaest mjeseci poslije ovog intervjua jasno je da će od početka naredne godine Biden biti 46. američki predsjednik.

"Ovo je povratak američkog vodstva na globalnoj sceni", kazao je Sacirbey.

Prema njegovim riječima, mnogi su Bidena opisivali kao prijatelja Bosne i Hercegovine.

"Međutim, najvažnija Bidenova uloga je njegova uloga početkom 1990-ih kada je vršio pritisak za prijem novih demokracija, od Litvanije do Bugarske, u NATO. Ta njegova uloga je primjenjiva i danas. Ovo je, također, bio svjestan važnosti napora da se Evropska unija pritisne da brzo prihvati i prizna takve nove slobodne, demokracije. To je bio strateški interes Sjedinjenih Američkih Država, a danas je strateški interes SAD-a integracija Bosne i Hercegovine u NATO i EU. Ono što danas opstruira Bosnu i Hercegovinu na tom evroatalanskom putu jesu Kremlj, odnosno Banja Luka i Beograd", kazao je Sacirbey.

On naglašava važnost Amerike u onome što naziva procesom "europske reintegracije".

"Biden bi bio dobar prijatelj Bosne i Hercegovine tako što bi se obvezao na ono što je, takođe, najbolje za američke strateške interese i pružio vodstvo u trenutku Pariz samo-potrošio, a London jednostavno maknuo", zaključio je Sacirbey.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije