Nisu imali nijedan slučaj COVID-19, a onda je sve to pokvario jedan putnik

0
Hina
Nisu imali nijedan slučaj COVID-19, a onda je sve to pokvario jedan putnik
Foto: Instagram/ lmaierphoto / Tonga

Pacifička kraljevina Tonga potvrdila je prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije, objavio je premijer Pohiva Tu'i'onetoa u petak.

Otok, koji se nalazi oko 2300 kilometara sjeverno od Novog Zelanda, zatvorio je svoje granice kada je počela pandemija i nikada ranije nije zabilježio nijedan slučaj COVID-19.

Ali, putnik s repatrijacijskog leta iz Christchurcha na Južnom otoku Novog Zelanda je pozitivan, rekao je Tu'i'onetoa na konferenciji za medije.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Taj putnik, zajedno s 214 drugih, izoliran je i nalazi se u karanteni od njihova povratka u Tongu u srijedu.

Na letu su bili sezonski radnici i neki dužnosnici olimpijskog tima Tonge koji su zapeli na Novom Zelandu na povratku s Olimpijskih igara u augustu, javljaju lokalni mediji. Sedmicama im nije bio dopušten ulazak u Tongu nakon što su otkriveni slučajevi COVID-19 na Novom Zelandu.

Tu'i'onetoa je pozvao stanovnike Tonge da se pripreme za moguća ograničenja i da se cijepe.

Tonga je prvom dozom cijepila 48 posto stanovništva koji ispunjavaju uvjete, a 31 posto ih je potpuno cijepljeno.

Zdravstveni dužnosnici Novog Zelanda u četvrtak su potvrdili dva slučaja u Christchurchu, što su prve zaraze u tom gradu u godinu dana.

Još dva slučaja potvrđena su u petak, ali u gradu se neće uvoditi ograničenja jer su zdravstveni dužnosnici naveli da je epidemija "obuzdana".

Ministarstvo zdravstva Novog Zelanda saopćilo je da istražuje slučaj u Tongi i dodalo da je putnik imao negativan nalaz prije odlaska iz Novog Zelanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije