Prvi ukinuli sve mjere, broje više zaraze nego Njemačka, Španija i Italija ukupno

2
Radiosarajevo.ba
Prvi ukinuli sve mjere, broje više zaraze nego Njemačka, Španija i Italija ukupno
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Britanski premijer Boris Johnson u decembru prošle godine donio je odluku koja se mnogima nije svidjela - druženje za vrijeme božićnih blagdana bilo je strogo ograničeno tzv. balončićima, zbog čega je milion Britanaca moralo otkazati svoje planove za Božić.

Deset mjeseci kasnije, odnos Velike Britanije prema COVID-19 u potpunosti se promijenio. Gotovo sva ograničenja ukinuta su u julu, a događaji i ugostiteljski sektor vraćeni su punim kapacitetom, a Johnson je pozvao Britance da "počnu učiti živjeti s virusom".

No, delta varijanta koronavirusa i dalje je prisutna. Britanija je u posljednje dvije sedmice zabilježila gotovo pola miliona slučajeva više nego Francuska, Njemačka, Italija i Španijska zajedno.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Također, u utorak je zabilježeno 223 smrtnih slučajeva, što je najveći dnevni broj od početka marta, piše CNN.

Britanski premijer pandemiji pristupio drugačije od većeg dijela EU gdje su potrebne potvrde o cijepljenju ili negativan test ili potvrda o preboljenju, odnosno COVID potvrda.

Za razliku od brojnih zemalja EU, u Britaniji više nije obavezno nošenje zaštitnih maski, kao ni socijalno distanciranje i ostale mjere.

"Iznimna politika dovodi do iznimnih ishoda", rekla je za CNN Deepti Gurdasani, epidemiologinja sa sveučilišta Queen Mary u Londonu.

"Vrlo je predvidljivo. Ovo je posljedica otvaranja svega. Približavamo se zimi, a stvari će se samo pogoršati", dodala je Gurdasani.

Situaciju sa koronavirusom u Velikoj Britaniji, ali i ostatku svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu i cijeli region oko nas možete svakog trenutka pratiti vna linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije