Velika Britanija: Planira se ukidanje karantina za vakcinisane stanovnike

1
Radiosarajevo.ba
Velika Britanija: Planira se ukidanje karantina za vakcinisane stanovnike
Foto: EPA-EFE / Britanski turisti na aerodromu

U narednim sedmicama, Velika Britanija planira ukidanje karantina potpuno vakcinisanim osobama koje dolaze iz drugih zemalja.

Potvrdio je to u izjavi za medije ministar saobraćaja te zemlje Grant Shapps, uz istovremenu najavu promjene pravila za britanske stanovnike koji su primili dvije doze vakcine.

"Želimo da to omogućimo ljudima i aktivno radimo na tome. U sljedećih nekoliko sedmica moći ćemo da kažemo nešto više i o drugim mjestima u svijetu za koje bi to moglo da važi", rekao je Shapps u izjavi za Sky News.

On je tokom jučerašnjeg dana najavio da će potpuno vakcinisani stanovnici Velike Britanije koji u zemlju stižu iz područja srednje jakog rizika više neće morati da idu u samoizolaciju po dolasku.

Shapps je saopštio i da će se proces priznavanja vakcinalnog statusa usmjeriti na zemlje koje primjenjuju vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naglasivši i to da je "taj proces složen" jer "svaka zemlja ima različite sisteme certificiranja".

"Sa Evropskom unijom je lakše jer imaju svoj vlastiti digitalni certifikat, komplikovanije je sa drugima zemalja, Sjedinjenim Američkim Državama na primjer, oni nemaju digitalizovan sistem", naglasio je Shapps u odvojenom intervjuu za BBC, prenosi Reuters

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije