Uskoro vakcina protiv koronavirusa i za mlađu djecu

1
Radiosarajevo.ba
Uskoro vakcina protiv koronavirusa i za mlađu djecu
FOTO:Screenshot / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Američki FDA bi već uskoro po hitnom postupku mogao dozvoliti korištenje BioNTech/Pfizer cjepiva za djecu staru između 5 i 11 godina. Ali mišljenja među stručnjacima su i dalje podijeljena.

Vakcinisati djecu protiv koronavirusa ili ne? To je pitanje koje desetogodišnja Maja uopće nije postavila.

Ona je jednostavno bila sretna da se našla među prvim osobama u svojoj starosnoj skupini koje su dobile vakcinu BioNTech/Pfizer, piše Deutsche Welle.

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

SDA usvojila 13 zaključaka: "Pozivamo Trojku da prestanu gaziti dostojanstvo bošnjačkog naroda"

„Prva stvar koju ću vjerojatno napraviti je da ću pozvati sve moje prijatelje da prenoće kod mene. Bit će to odličan party", raduje se Maja.

Ona je naime sudjelovala u studiji provedenoj u SAD-u, a upravo to bi istraživanje moglo omogućiti izdavanje dozvole za korištenje mRNA-cjepiva BioNTech/Pfizer i kod djece mlađe od 12 godina.

Nadležna agencija FDA (Food and Drug Administration), u utorak 26.oktobra će predstaviti rezultate studije i možda objaviti da po hitnom postupku izdaje dozvolu za to vakcinu.

2.268 djece stare između pet i jedanaest godina je dobilo vakcinu, i otprilike isti broj djece je primio placebo.

Proizvođač BioNTech/Pfizer je nakon provedene studije bio optimističan oko toga da je cjepivo u prilagođenoj dozi sigurno i djelotvorno za tu dobnu skupinu.

Djeca su dobila otprilike trećinu količine vakcine koju primaju odrasli ljudi. Do sada je dozvola za korištenje vakcina bila izdana samo za osobe starije od 12 godina.

BioNTech/Pfizer je zahtjev za odobravanjem vakcina podnio kod FDA, ali i kod Europske agencije za lijekove (EMA), koja je najavila da će odluku o tome donijeti u idućim mjesecima.

U ostalim dijelovima svijeta u toku su još neki drugi postupci odobravanja vakcine.

Na proizvodnji vakcine za djecu rade i drugi proizvođači poput AstraZenece, Novavaxa ili kompanija Johnson&Johnson.

Vakcinisati ili čekati?

"Ja sam apsolutno za to da se vakcinišu djecu mlađu od 12 godina", kaže Kawsar Talaat u intervjuu za DW.

Ova profesorica predaje na Odjelu za međunarodno zdravlje pri John Hopkins Bloomberg School of Public Health u američkom Baltimoreu, u saveznoj državi Maryland.

"Jedini put za izlazak iz ove pandemije je vakcinacija što je moguće više ljudi", kaže ona i dodaje da to vrijedi za sve dobne skupine.

Pedijatar Jakob Armann je nešto suzdržaniji u razgovoru za DW:

"Djeca koja od ranije pate od nekih oboljenja, koja na primjer imaju trisomiju-21, njih bi trebalo vakcinisati", kaže nam specijalist za infekcijska oboljenja i intenzivnu medicinu na Klinici za dječje bolesti Univerziteta u Dresdenu.

Kod zdravog djeteta on bi ipak pričekao dok na raspolaganju ne bude više podataka, odnosno kada bude sigurno da se ne pojavljuju i neke rijetke nuspojave.

Znamo li dovoljno?

Armann smatra da je broj ispitanika u studiji kojom se cilja na izdavanje dozvole za korištenje vakcine ipak premali da bi se već sad počelo s masovnom kampanjom cijepljenja.

Pogotovo naglašava činjenicu da je među vakcinisanim muškim osobama mlađe dobi nakon druge doze mRNA cjepiva u pojedinim slučajevima zabilježena upala srčanog mišića.

Ti su slučajevi uglavnom prošli bez posljedica, uočeni su jako rijetko, ali pogotovo zbog toga je provedena studija za djecu staru između pet i jedanaest godina s 2.268 ispitanika premala, tvrdi on.

Imunološki sistem kod djece

Još jedan argument koji ide u prilog tezi da bi se trebalo biti oprezno s početkom vakcinacije kod mlađe djece: ona djeca koja su se inficirala virusom, samo su u rijetkim slučajevima imala teži oblik bolesti.

Infekcija uglavnom „prođe" u obliku lagane prehlade.

"Naš imunološki sistem treba receptore koji prepoznaju određene obrasce, kako bi se već unaprijed obranio od neke virusne infekcije. Ti receptori se brinu za to da naše tijelo producira interferon.

"A to je prva linija obrane protiv virusa”, objašnjava Roland Eils za DW.
On je voditelj odjela za digitalno zdravlje na berlinskom Institute of Health Sveučilišne klinike Charité:

"Otkrili smo da djeca puno učinkovitije prepoznaju taj obrazac nego odrasli ljudi, te da onda pokrenu i svoji imunološki sistem.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije