Pogledajte pluća dva pacijenta koji imaju koronu: Jedan se cijepio, drugi nije

4
Radiosarajevo.ba
Pogledajte pluća dva pacijenta koji imaju koronu: Jedan se cijepio, drugi nije
Mirror / Pluća dva pacijenta koji imaju koronu

Britanski Mirror objavio je fotografije rendgena dva pacijenta, oba zaražena koronom, ali jedan je cijepljen, a drugi nije.

"Ozbiljno obolijevaju jedino necijepljeni. Njima često trebaju kisik ili moraju na respirator. Cijepljeni pacijenti zaraženi koronom imaju bolji protok zraka u plućima i veći dio pluća obojen im je u crno na ovim snimkama, što znači da je šteta na plućima mala ili nikakva", objasnio je doktor Sam Durrani za Mirror.

S druge strane, kod necijepljenog pacijenta vidi se da su pluća jako zahvaćena, oštećena i da je protok zraka ograničen.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Pluća dva pacijenta koji imaju koronu - undefined

Mirror: Pluća dva pacijenta koji imaju koronu

"Kad nam dolaze pacijenti koji su cijepljeni i zaraženi koronom, čak i nakon što im se stanje pogorša i dobiju upalu pluća, stavimo ih na CT i snimke nisu ni blizu loše kao one necijepljenih", rekao je doktor i dodao kako cjepiva uspješno štite pacijente od težeg oblika bolesti i smrti kod većine ljudi koji dobiju koronu, prenosi Mirror.

"Ako se zarazite, a cijepljeni ste, vjerovatno ćete razviti lakši oblik bolesti. Cjepiva djeluju", dodaje doktor.

U Engleskoj od ukupnog broja umrlih od korone samo jedan posto otpada na one koji su bili cijepljeni sa svim dozama, prenosi 24sata.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije