! / Doktor objasnio šta se dešava ako se neko zarazi između dvije doze vakcina

20. 01. 2021. u 12:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Epidemiolog iz Srbije Branislav Tiodorović izjavio je danas da u cijelom regionu još nije dijagnostifikovan novi soj koronavirusa, "što ne znači da se neće pojaviti, s obzirom da ga ima u Sloveniji i Mađarskoj".

"Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj koronavirusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus", rekao je Tiodorović.

Doktor je rekao i da je bitno da se što veći broj građana vakciniše, kako bi se stvorio kolektivni imunitet - da on pređe 60 ili 70 posto.

Vakcine se, kazao je, razlikuju po tehnologiji izrade, ali je konačni rezultat približan.

Tiodorović je rekao i da "neće biti problema" ukoliko se neko zarazi između primanja dvije doze vakcine, prenose srbijanski mediji.

"Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu. Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti", izjavio je Tiodorović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)