Milorad Dodik: "Zamoliću Vučića da dio vakcina dodijeli RS"

8
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: "Zamoliću Vučića da dio vakcina dodijeli RS"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je da će danas zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina protiv koronavirusa dodijeli Republici Srpskoj.

"Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i RS počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju", istakao je Dodik, prenose mediji iz manjeg bh. entiteta RS.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način osiguirala vakcine protiv koronavirusa, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

"Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je sistem "Covax" očigledno u kolapsu, te da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

"O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča",  ocijenio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije