BiH / Stižu ruske vakcine u RS: Prve doze već u februaru

18. 01. 2021. u 16:08:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

RS u februaru očekuje prvu seriju od 200.000 doza vakcine protiv koronavirusa ruske proizvodnje "Sputnjik V", rekao je za rusku državnu agenciju RIA Novosti ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

"Vlada RS-a je preko Predstavništva RS-a u Moskvi, te uz učešće ovlaštenog distributera, pokrenula aktivnosti na dopremanju vakcine iz Rusije ka RS-u i ovaj proces je u završnoj fazi", objasnio je ministar Šeranić.

Ovlašćeni dobavljač mora nadležnim organima podnijeti zahtjev za izvoz vakcine u RS-u, a prva serija mora biti poslata na pregled Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH radi dobijanja dozvole za uvoz i upotrebu, pišu Nezavisne.

"Poslije pregovora sa distributerima vakcine utvrđen je početni obim. U prvoj fazi iznosio bi oko 200.000 doza, koje se, prema planiranoj dinamici isporuke, očekuju početkom februara, a nastaviće se u martu. Tada će se dopunjavati kako se šire", rekao je ministar agenciji RIA.

Šeranić je naglasio da će vakcina biti besplatna za stanovništvo RS-a.

Prema planu vakcinacije, u prvoj fazi vakcinacije će dobiti zdravstveni radnici, zatim štićenici staračkih domova, građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima.

Šeranić je ukazao da su svi uslovi za skladištenje i upotrebu Sputnjika V obezbijeđeni u RS, a Institut za javno zdravstvo u Banjaluci biće odgovoran za imunizaciju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)