Zastrašujuće upozorenje svjetske sile: "Evo kad bi Putin mogao napasti NATO"

7
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće upozorenje svjetske sile: "Evo kad bi Putin mogao napasti NATO"
Foto: Sputnik / Vladimir Putin

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius upozorio je kako stručnjaci očekuju da bi Rusija mogla napasti NATO savez u periodu od pet do osam godina.

Sve ratoborniji ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi napasti NATO vojni savez za manje od decenije, upozorio je Pistorius.

"Gotovo svaki dan čujemo prijetnje iz Kremlja... stoga moramo uzeti u obzir da bi Vladimir Putin jednog dana mogao čak napasti neku članicu NATO-a", rekao je Pistorius u intervjuu za njemački list Der Tagesspiegel, javlja Dnevnik.hr.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Dok ruski napad "za sada" nije vjerojatan, ministar je dodao: "Naši stručnjaci očekuju da bi to moglo biti moguće u periodu od pet do osam godina".

Nakon Kremljeve sveobuhvatne invazije na Ukrajinu, Rusija je pojačala svoju agresivnu retoriku protiv nekih susjeda - uključujući baltičke zemlje i Poljsku, koje su sve članice NATO-a, te Moldaviju - što je potaknulo najviše europske vojne dužnosnike da upozore na rizik od velikog sukoba, piše Politico.

Njemački ministar odbrane upozorava: 'Moramo biti spremni za mogući rat u Evropi'

Njemački ministar odbrane upozorava: 'Moramo biti spremni za mogući rat u Evropi'

U srijedu je admiral Rob Bauer, predsjedavajući u NATO-vu vojnom odboru zapovjednika zemalja članica, rekao da se vojni savez suočava s "najopasnijim izazovom svijeta posljednjih desetljeća" i pozvao na "ratnu transformaciju NATO-a". Ranije ovog mjeseca, švedski vrhovni zapovjednik general Micael Bydén na sličan je način pozvao Šveđane da se "mentalno pripreme" za rat. Istog dana, švedski ministar civilne odbrane Carl-Oskar Bohlin također je upozorio da bi “rat mogao zadesiti Švedsku”.

U svom intervjuu za Der Tagesspiegel, Pistorius je rekao da su švedska upozorenja "razumljiva iz skandinavske perspektive", dodajući da se Švedska suočava s "još ozbiljnijom situacijom", s obzirom na blizinu Rusije. Također još nije članica NATO saveza, već čeka odobrenje Turske i Mađarske za pristupanje.

"Ali također moramo ponovno naučiti živjeti s opasnostima i pripremiti se - vojno, društveno i u smislu civilne odbrane", upozorio je Pistorius.

Krajem prošle godine, Njemačka je revidirala svoju vojnu i stratešku doktrinu prvi put od 2011., s ciljem da Bundeswehr pretvori u vojsku sposobnu za rat. "Rat se vratio u Europu. Njemačka i njezini saveznici ponovno se moraju suočiti s vojnom prijetnjom. Međunarodni poredak je napadnut u Europi i diljem svijeta. Živimo u trenutku prekretnice", stajalo je u prvom paragrafu nove doktrine.

Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis, otvoreni Putinov kritičar koji je bio jedan od najglasnijih glasova podrške Ukrajini u EU, u četvrtak je pozvao Europu da ubrza pripreme za dodatnu rusku agresiju.

"Postoji šansa da Rusija ne bude obuzdana u Ukrajini", rekao je Landsbergis za francuski AFP na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. "Ne postoji scenarij prema kojem će sve dobro završiti za Europu ako Ukrajina ne pobijedi", upozorio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije