U Moskvi poginuo jedan od najvećih Putinovih kritičara: Udario ga automobil

2
Radiosarajevo.ba
U Moskvi poginuo jedan od najvećih Putinovih kritičara: Udario ga automobil
Foto: X.com / Lev Rubinstein

Ruski pjesnik Lev Rubinstein, vodeća figura sovjetske underground književne scene, preminuo je nekoliko dana nakon što ga je udario automobil.

Rubinstein se smatra jednim od utemeljitelja ruskog konceptualizma, avangardnog književnog pokreta koji je ismijavao službenu doktrinu socijalističkog realizma 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

"Moj tata, Lev Rubinstein, umro je danas", napisala je njegova kćerka Maria na blogu, prenose ruski mediji. Pjesnik je stvorio vlastiti žanr, između poezije i pozorišta, ispisujući kratke rečenice na perforiranim karticama i čitajući "pjesme-kartice" na bini.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Nakon raspada SSSR-a, Rubinstein je postao istaknut i njegovi radovi su nadaleko objavljivani. Bio je otvoreno neprijateljski raspoložen prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu te je redovno protestvovao protiv intenziviranja represije Kremlja i kršenja ljudskih prava.

Kada je Putin pokrenuo svoj sveobuhvatni napad na Ukrajinu, Rubinstein je s drugim poznatim piscima potpisao otvoreno pismo u kojem osuđuje "zločinački rat" i "laži" iz Kremlja. Rubinstein nije bio uhapšen niti krivično gonjen tokom sukoba u Ukrajini, navela je organizacija za ljudska prava Memorial, prenosi Guardian.

"Njegova tragična smrt u januaru 2024., uoči druge godišnjice katastrofe, čini se gorko simboličnom", dodali su. 76-godišnjeg pjesnika udario je automobil u Moskvi 8. januara, nakon čega je prebačen u bolnicu u kritičnom stanju. 

Moskovski odjel za saobraćaj objavio je da "vozač nije usporio" dok je Rubinstein prelazio ulicu. Prema preliminarnim informacijama, osumnjičeni vozač je u 12 mjeseci počinio 19 saobraćajnih prekršaja, saopćio je Odjel. Vlasti su pokrenule istragu o nesreći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije