Historičarka tvrdi: I Lenjin bi oštro osudio Putinov napad na Ukrajinu

10
Radiosarajevo.ba
Historičarka tvrdi: I Lenjin bi oštro osudio Putinov napad na Ukrajinu
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Njemačka historičarka Tanja Penter tvrdi da bi Vladimir Iljič Lenjin oštro osudio napad Vladimira Putina na Ukrajinu, ističući paralele između političkih metoda dvojice lidera.

Penterova naglašava da, iako su obojica koristila represiju kako bi ojačali svoju vlast, Lenjin je bio radikalan reformator sa socijalističkim eksperimentom, dok je Putin reakcionar usmjeren ka prošlosti.

Kritikuje Putinove tvrdnje da Ukrajina duguje svoje postojanje Lenjinu, ističući da je Lenjin odgovarao na stremljenja neruskog stanovništva te da su ukrajinski jezik i identitet postojali i prije Oktobarske revolucije.

Užas u Hrvatskoj: Ubijena žena, policija uhapsila njenog sina?

Užas u Hrvatskoj: Ubijena žena, policija uhapsila njenog sina?

"Prikazivanje Lenjina kao tvorca Ukrajine je čista glupost", kaže Penterova, dodajući da bi Lenjin vjerovatno osudio Putinovu agresiju na Ukrajinu.

Unatoč tome, Lenjinova balsamovana tijela i dalje leži u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi, simbolizirajući kompleksnost odnosa prema njegovom naslijeđu u današnjoj Rusiji, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije